Cambridge en Ely

Zaterdag de 19e was weer een reisdag. Dat wil zeggen: na het ontbijt inpakken, uitchecken, reizen, inchecken, uitpakken. Aangezien we maar 2,5 uur rijtijd hadden, was er tijd genoeg voor rustige weggetjes en een tussenstop, in Buckingham om precies te zijn.

Zo werden we opnieuw bevestigd in het idee dat je The Cotswolds prima kunt zien zonder toeristengids. Want het was best genieten onderweg, van alle leuke huisjes en weggetjes. Na de stop in Buckingham kachelden we door naar Cambourne, waar we terecht kwamen in het Cambridge Belfry Hotel, een groot en onpersoonlijk maar superefficiënt georganiseerd hotel. Helemaal prima hoor. Een ruime kamer en verder alles netjes verzorgd. Alleen niet zo gezellig als de Lamb Inn.

Zondag was het tijd om Cambridge in te gaan. Ook een universiteitsstad, net als Oxford, maar dan een stukje groter. Ook de universiteit van Cambridge bestaat uit een aantal zogenaamde colleges. Een student studeert aan een faculteit van de universiteit en behoort daarnaast tot een kleinere College community, die voor individuele-, pastorale en academische support zorgt. Zeg maar zoals de verschillende Huizen op Hogwarts in de Harry Potter films. In Cambridge zijn er echter geen 4, maar 31 colleges
Cambridge is een stad met een rijke historie, hetgeen te zien is in de vele prachtige oude gebouwen. Ook sommige colleges hebben geschiedenis die begon in de 13e en 14e eeuw.

Al vrij snel kwamen we de St. Mary’s Church tegen in hartje Cambridge. De toren was geopend voor beklimming, dus dat leek ons een mooie eerste kennismaking met de stad. Na 125 best hoge treden (die helaas door de stappenteller niet opgepikt werden) konden we genieten van een mooi uitzicht. Uiteraard moest ik weer een echtpaar fotograferen. Aardige mensen, van afkomst uit India (die zijn er heel veel hier; India was een Engelse kolonie), waarvan de man in Cambridge gestudeerd had en de vrouw in London. We kregen het advies te gaan punteren (niet voor de eerste keer), dus nu waren we ‘om’.

Na wat slenteren door de mooie stad kwamen we bij de rivier de Cam uit en vlak voor de bridge konden we kaartjes kopen voor een puntertocht van bijna een uur. Zo zie je Cambridge van een andere kant dan gewoonlijk, je komt langs een aantal van de grootste colleges en ziet prachtige gebouwen. De studenten die de boot met zo’n 10 passagiers behendig voortpunteren hebben er natuurlijk een heel verhaal bij.

Na de boottocht scoorden we een pannenkoek-wrap, kochten we souvenirs en bedachten we wat we nog gingen bezichtigen. In zo’n stad met zulke beroemde colleges waar ook zulke knappe koppen gestudeerd hebben, moet je natuurlijk gewoon minstens één college bezocht hebben. King’s College, met de beroemde kapel, was al volgeboekt, maar we liepen langs Corpus Christi College en die was nog open.

Corpus Christi College is een van de oudste colleges, opgericht in 1352, in de nadagen van de pestepidemie. Het heeft een prachtige kapel, die ook nog gebruikt wordt. Daarnaast is er een beroemde bibliotheek. Mooi om een kijkje te mogen nemen in zo’n college, waar dus ook nog gewoon studenten wonen en studeren. (Uiteraard mochten we daar niet komen, maar rond de gebouwen konden we gewoon lopen.)

Uiteraard moest er nog even geshopt worden (Johanna had ’s ochtends al een schoenenwinkel gespot…) en daarna mochten we £ 35 neertellen om onze Panda weer mee te mogen nemen uit de parkeergarage 😠.

Maandag de 21e reden we naar Ely, een stadje ten noordoosten van Cambridge, waar een mega-kathedraal gebouwd is. Dat begon in het jaar 673! Het kreeg de status van kathedraal in 1109. Zoals je mag verwachten een indrukwekkend gebouw, met veel symboliek, pracht en praal. Een mooi verhaal is het verhaal van de Heilige St. Etheldreda, die in 673 een klooster stichtte waar later de kathedraal uit voortkwam. Etheldreda was een prinses, maar ze is erin geslaagd haar hele leven maagd te blijven en haar leven te wijden aan God. Van prinses naar non, naar abdis, naar heilige.

Na het bezoek aan de kathedraal en nog wat omzwervingen, reden we terug naar ons hotel. De vakantie zit er zo goed als op en was de moeite waard! Engeland is prachtig, we hebben weer genoeg ’te wensen’ voor een volgende trip, hopelijk dan weer met een camper!

Dinsdag de 22e reden we richting Maidstone, logeerden daar in het alleraardigste Hotel Dog & Bear, en de 23e reden we huiswaarts!

We hadden de boot van 12 uur en we reden om 15.30 uur van de boot af (een uur extra i.v.m. tijdverschil). ’s Avonds om 20 uur waren we thuis. Ook wel weer fijn hoor!

Tot slot nog even 2 observaties.
Ten eerste: Engeland is geen kaas-land. Na Eastbourne hebben we niet één keer meer kaas bij het ontbijt gehad of op een buffet gezien. Desgevraagd kregen we een schaapachtige blik, alsof het normaal is om geen kaas bij je ontbijt te hebben… 😁

Ten tweede: we hebben de hele vakantie geen enkele keer cash geld 💶 gebruikt. Alleen één keer op een rommelmarkt konden we daardoor niets kopen. No problemo dus!

Onze reis dit jaar:

Scroll naar boven