Duurzaamste tuin 2013!

Afgelopen vrijdag kwam het bericht: we hebben de DUURZAAMSTE TUIN 2013!

Een prijs die onze hovenier, Loek Gorris, heeft gewonnen. Voorjaar 2010 heeft hij samen met Herminne Lentink, die inmiddels haar eigen hoveniersbedrijf heeft, maar nog vaak samenwerkt met Loek, onze tuin ontworpen en aangelegd.

De Stentor was er ook al snel bij

Voor nu willen wij iedereen bedanken die onze tuin heeft “GeLiked” op deze pagina op Facebook en feliciteren wij Loek en Herminne, die een derde prijs won met één van haar tuinen.

Hieronder een filmpje dat ik maakte in augustus, toen de keurmeesters van die andere verkiezing waar we nog voor in de race zijn, over all Tuin van het jaar, en waarvan de uitslag ergens in april of mei komt, net vertrokken waren.
(Klik rechtsonder op de ‘hoekjes’, want hij is HD)

Ik had zoveel film gemaakt dat er nog genoeg over was voor een tweede filmpje…

Uit het juryrapport:

Deze tuin van Loek Gorris voldoet aan alle criteria t.a.v. duurzaamheid. Duidelijk is gekozen voor hergebruik van materialen, het creëren van wateropvang door middel van moerasachtige gedeelten waar het regenwater heen geleid wordt. Er zijn schuilplaatsen voor dieren door stapelmuren, houtwallen en zeer gevarieerde beplanting. Er is gekeken naar voeding voor vogels en schuilmogelijkheden.

De stapelmuren zijn zeer gevarieerd beplant en er is veel gebruik gemaakt van materialen die al in de tuin aanwezig waren om verrassingen in de muren aan te brengen. Er is veel water in de tuin aanwezig, waarbij ook gekeken is naar geleidelijke overgangen bij de oevers voor allerlei amfibieën. Verder zijn er veel verschillend hoeken en zitjes en doorkijkjes gecreëerd waar je volop kunt genieten van deze prachtige tuin.

Het ontwerp heeft rekening gehouden met reeds bestaande bomen en heesters en deze komen dan ook weer tot hun recht in de nieuwe opzet. Het geheel is ontwikkeld vanuit duurzaam maar vooral ecologisch oogpunt. Natuurlijke ontwikkelingen kunnen hier heel goed plaatsvinden.

Foto’s gemaakt op dezelfde dag zijn in een vorig bericht te zien

 

1 gedachte over “Duurzaamste tuin 2013!”

 1. Lucianne Le Coultre

  Wat een pracht tuin ! Van harte geluk gewenst met dit resultaat.
  Ik kreeg een mailtje van Loek Gorris nadat de uitslag bekend was, omdat ik zelf ook een klein tuintje door hem heb laten aanleggen. Ik hou van zo natuurlijk mogelijk tuinieren.
  Ik probeer dat ook te promoten en heb vanochtend over de prijs van Loek met uw tuin gesproken tijdens een bijeenkomst van mijn tuinkring in Arnhem.
  Is het mogelijk dat we uw tuin mogen bezichtigen?
  Het is een echte voorjaarstuin, lijkt me, als ik de foto’s zo zie.
  We hebben vrijdagochtend 16 mei op ons jaarprogramma staan. Is dat wat u betreft mogelijk?
  Graag hoor ik van u,
  met vriendelijke groet,

  Lucianne Le Coultre

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven