Eilandtocht naar Rågö

“Loftahammer is de ‘voorstad’ van de op 1 na grootste scherenkust (Skärgård) van de Zweedse oostkust”. Aldus Stefan van het plaatselijke VVV kantoortje. Het plaatsje heeft 700 bewoners en in de zomermaanden wordt het overspoeld met 20.000 toeristen. Zweden die hier hun vakantiehuisje en bootje hebben, en wat doen die dan?

Met dat bootje het water op en naar eilandjes tuffen en daar picknicken.

En bij navraag wat zijn tip was om hier te doen: dat dus! Maar we hebben geen vaarbewijs, het is toch een zee (de Botnische Golf) waar we op moeten. Dat is geen probleem, dat kan gewoon in Zweden. Maar we hebben nog nooit een motorboot of zo’n water GPS bestuurd of in handen gehad? Doen we ook niet moeilijk over hier in Zweden. Wel, als we dat willen mogen we zwemvesten meenemen….

Nou, ik moest wel even over deze tip nadenken en vond het eigenlijk wel eng. Er komen hoogstens een paar vaarders per seizoen op de rotsen vast te zitten, maar die zijn dan ook onvoorzichtig en ik weet toevallig dat Ronald dat niet is. Bovendien glommen zijn ogen al bij het horen van het woord ‘boot’. En angst mag niet regeren, dan had ik ook thuis kunnen blijven.

Dus de volgende dag de zee op, na een kwartier instructies. Gewapend met een GPS systeem, een waterkaart, zwemvesten (die we niet om hebben gedaan), flessen water en wat te eten. Doel: het eiland Rågö, die behoort tot het gelijknamige natuur reservaat hier voor de kust.

Een prachtige zonnige dag, we hebben lekker over het water getuft, meestal met Ronald aan het stuur als ‘skeppare Ron’, met een grote grijns op zijn gezicht. In een vorig leven was hij kapitein van een zeilschip, zeker weten 😉 .

Na 40 minuten aangemeerd bij het piepkleine haventje van het eiland, “wel precies tussen de palen door, anders loop je vast op de rotsen”. Ronald is een navigeerder ‘pur sang’.

Zo 1,5 uur gewandeld, wat gegeten en gedronken en weer terug naar de wal. We waren de enige bewoners vandaag van het eiland 🙂 . Vanaf 19 juni (midzomernacht) wordt het druk. Het was een prachtige dag en een hele belevenis om van na te genieten!

3 gedachten over “Eilandtocht naar Rågö”

  1. Ademt een fantastische sfeer uit allemaal. Vakantie V2.0! liefs uit Nootdorp.

  2. Nou geweldig toch zo lekker op het water tuffen en prachtig weer erbij dat is gratis. Zo,n w.c. kennen we ook, heb er niet opgezeten.. Weer mooie foto’s .
    groeten van pa en ma

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven