Geen gemokk in Jokkmokk

Voor het eerst weten we niet zo goed wat we moeten doen tijdens deze reis. Het is zaterdag 25 juli en voor de komende week wordt er overal in Noord en Midden Scandinavië slecht weer verwacht, en met slecht bedoel ik cijfers 3 t/m 5 op de schaal van 10 op ‘weeronline’. Veel regen dus!

We willen in de buurt nog wel een paar nationale parken bezoeken, maar daar is niets aan met kou en regen.

De website voorspelt niet altijd alles goed, want vandaag zou het ook de hele dag plenzen, maar na 13 uur kwam de zon tevoorschijn en konden we in een T-shirtje buiten lopen. We blijven in Jokkmokk, want ondanks de muggen bevalt het ons hier wel. Waarom kun je niet altijd zeggen, het is een gevoel dat je je ergens prettig voelt.

We lopen naar een oude apotheek, verbouwd als handwerkgalerie en ontmoeten hier een wat ouder Nederlands echtpaar dat de boel runt. Ik weet nu ook waar de anti muggenolie van gemaakt is, 1 letter verkeerd maar 😉 Geen beerolie maar teerolie! De Zweden zijn dol op teer, teerzeep, teershampoo en ook teerantimuggenolie. Goed voor je huid en haren volgens die twee. En als iedereen het gebruikt, ruikt niemand meer dat je stinkt. Ja, dat is een waarheid als een koe.

Daarna lopen we via een klein marktje met Zweedse en Finse spullen naar het ‘Ajtte Fjäll- och Samemuseum’. Een geweldig museum vinden wij, met tot in detail uitgebeeld hoe de Sami in vroeger tijden hebben geleefd. In de shop liggen mooie armbandjes van rendierleer en een Sami draadpatroon van tin, de knoop is van rendierhoorn. Wie gaan we daarmee verblijden? 🙂

We rijden naar Camping Skabram, 3 km naast Jokkmokk, die in ons ‘Charme Camping boekje’ staat, maar daar komen we later pas achter… We vinden namelijk dat er zoveel Nederlanders staan, zeker 2/3 heeft een geel nummerbord. Dit dus vanwege de benoeming in het boekje, maar ook omdat de beheerders Nederlanders zijn, Jaap en Olga, die deze camping nu ca. 4 jaar runnen. En soort zoekt soort 😉

Een stuk of tien koeien en stieren scharrelen vrolijk rond, tezamen met een dozijn kippen en een haan. Het is een schattige boerderijcamping. Van de melk uit de omgeving wordt hier kaas gemaakt en die kun je kopen. Doen?

Ronald heeft een nieuwe hobby: stickers verzamelen voor op de camper. De unieke zelfgeknipte rendiersticker uit Björns Café moet nog even wachten, want de oude lelijke sticker zit te vast om er zo af te krijgen. Dat moet met de föhn. Dan de zijkant maar beplakken en dat heeft hij met verve gedaan!

Zondag de 26e blijven we op de camping staan en maken we weer tot rustdag. We lezen een paar uur buiten in een waterig zonnetje, met een vestje aan goed te doen en lopen in de middag de ‘Holland Leden’ (het wandelpad direct achter de camping). Nou daar zat weinig kraak of smaak aan, alleen het eerste stukje was leuk en mooi. Dat is een heel sompig pad met aan weerszijden een mooi uitzicht over moerasgebied met als extraatje heel veel zonnedauw (vleesetende plantjes).

Morgen de camper weer starten en dan waarschijnlijk naar de Storforsen waterval. Dit is ook een natuurreservaat waar je prachtig kunt wandelen. Alleen wordt er veel regen verwacht, die sinds het begin van de avond al op ons neerdaalt. De muggenschade valt erg mee, op deze camping amper last en met 5 bulten in 3 dagen Jokkmokk mag ik niet mokken 😉

2 gedachten over “Geen gemokk in Jokkmokk”

  1. Is een dagje niet weten wat te doen is na zo’n lange tijd niet vreemd. Jammer van het weer, maar hier hebben we afgelopen weekend code 4 gehad. D.w.z. een echte storm. 65 vluchten gecanceld, treinen die niet reden omdat er bovenleidingen kapot waren of bomen op de rails lagen. Kortom het was een onstuimig weekend en de ellende is nog niet voorbij, want de verwachtingen tot vrijdag zijn slecht. Maar goed aan alles komt een eind. Ik realiseer me ineens dat jullie bijna aan je laatste vakantie maand beginnen. Wat vliegt dan de tijd he?
    Dus blijf nog genieten.

    1. Ha Willem, Inderdaad een dagje niets weten is ons goed bevallen en dus niet gek geweest! Dan beter in een plas water staan dan code 4, ik had het al begrepen van het thuisfront dat er een echte zomerstorm was. Wij gaan zeker nog een maandje verder genieten tot de tijd gevlogen is…

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven