Hjärtligt välkommen till …

… Fjällbacka, Tanumshede en Garviks camping op het eiland Rossö.

Op woensdag 11 juli wordt het al om 3.15 uur licht… ook de vogels worden dan wakker en door de warmte zit het verduisteringsscherm van het dakluik wat los en daar piept de zon al heel vroeg doorheen.

Tegen 11 uur rijden we de camperplek in Hestrand af. De bloemetjesroute volgen we tot het oude vissersdorpje Fjällbacka met vele kleurrijke huisjes. In het centrum zijn alle parkeerplaatsen overvol en dus parkeren we de camper op 1 km van het centrum.

Het is warm. Hier heeft het niet geregend, alles zindert van de hitte. En we zijn niet alleen, het wemelt van de toeristen zoals wij. Het dorpje is bekend van de verhalen van de schrijfster Camilla Läckberg, van de actrice Ingrid Bergman, die hier heeft gewoond en het is beroemd om zijn prachtige scherenkust.

Middenin het dorpje ligt de 74 meter hoge Vetteberget met een enorme kloof, de Kungsklyftan. Deze is ontstaan na een aardbeving ca. 250 miljoen jaar geleden. Precies 10 jaar geleden hebben we tijdens onze allereerste vakantie in Zweden hier met Laurens ook gelopen. En nu klauteren we weer de kloof in, halverwege zitten een paar rotsblokken bovenaan vast. We lopen de steile trapjes omhoog tot we bovenop de berg staan.

Wat een geweldig uitzicht! Wat een kleuren! Destijds hadden we de berg bijna voor ons alleen, nu delen we het uitzicht met vele anderen, onder meer een hele groep Chinezen, die lol voor 10 hebben.

Weer beneden drinken we Zweedse koffie (lijkt in de verste verte niet op Hollandse koffie…) en komt Ronald tot de ontdekking dat zijn 12 jaar oude sandalen nu echt helemaal óp zijn gelopen. Dat wordt even omrijden via Idre straks, waar ze een super ‘Skobutik’ hebben!

We rijden de bloemetjes route via Grebbestad (nog meer toeristen) helemaal af tot Tanumshede. En op 3 km hier vandaan ligt het Vitlycka museum met informatie over de bronstijd. In een straal van 45 m2 liggen allemaal rotstekeningen verspreid door het landschap. Het gebied is onderdeel van het Unesco werelderfgoed.

Gelukkig zijn er aan de overkant van het museum ook rotstekeningen te zien. We kunnen er zo naartoe wandelen. Indrukwekkend dat hier 3000 tot 5000 jaar geleden mensen hebben gewoond, die zich ook nog eens op zo’n bijzondere manier hebben uitgedrukt.

We zien boten met mensen, mannen met pijl en boog, allerlei dieren: een os, eenden, vogels, herten en 1 walvis. Een paar voetstappen lopen omhoog de rots op. Bovenop de berg nog meer tekeningen en nog eens 300 meter hoger twee grafheuvels. Het is hier heel stil en het ruikt heerlijk naar dennenshampoo in dit bos.

In het museum aangekomen zijn we oververhit (27 graden is het buiten) en eten we een waterijsje. In de camper drinken we samen een liter water op. Nu nog ergens een douche scoren!

We willen naar Strömstad, waar we het Kosterhavet National Park via een boot kunnen bereiken. Dit NP bestaat uit enkele eilanden en een uitgestrekt zeegebied is het enige maritieme nationale park in Zweden. Het heeft zelfs een koud water koraalrif. Bijna aangekomen in Strömstad zien we ineens langs het weggetje een bord met ingang ‘Kosterhavet NP Rossö’. Wat fijn dat we niet de E6 hebben genomen, dan hadden we vast dit bord gemist. Nu komen we erachter dat het park maar liefst 5 ingangen heeft!

Dus rijden we het eiland Rossö op en komen uit in een piepklein centrum met 1 winkeltje en 1 café en inderdaad hier begint ook het nationale park vanaf de waterkant. Er hangen allemaal brievenbusjes aan de wand voor de eilandbewoners aan de overkant van het water! We lopen het warme water in en vinden veel parelmoeren oesters en schelpjes, waaronder muiltjes. Er zwemmen ieniemienie platvisjes over de bodem, tongetjes of scholletjes, heel aandoenlijk.

We eten nog een waterijsje….. en dan naar Garviks Camping, die we ook al zomaar tegenkomen. Een heel smal weggetje leidt ons naar een camping aan het Vik (kreek).  We worden hartelijk verwelkomt en krijgen plekje nummer 20 toebedeeld met uitzicht op het water en de scherenkust van het nationale park. Tjonge, jonge, wat een heerlijkheid.

Hier kunnen we douchen! Het zijn wel echte Zweedse douches, dat betekent dat je geen douche voor jezelf alleen hebt. In een grote ruimte staan 4 wanden met douches en alle vrouwen en meisjes staan zich hier vrolijk te schrobben. Bij de mannen net zo.
We zijn in ieder geval heerlijk schoongespoeld en afgekoeld.

We eten pas tegen 21 uur en gaan daarna met koffie en thee op de rotsen zitten, al kijkend naar de ondergaande zon. Het is windstil en het blijft warm tot we na middernacht naar het camperbed gaan.

4 gedachten over “Hjärtligt välkommen till …”

    1. Ja hè, en ze liepen best nog OK hoor, ik merkte er weinig van. Maar ja, Johanna wilde niet meer naast me lopen als ik ze aanhad…
      Snapt Rianne dat nou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven