In de (zevende) hemel…

En dan zaterdag 27 juni tegen 10 uur op weg om de laatste 150 kilometers naar de Noordkaap te rijden. We hebben er toch nog 3 uur over gedaan, onderweg een trekker met caravan gezien (echt waar!) en af en toe fietsers die ons tegemoet komen of die we inhalen. Knap hoor, per fiets naar deze koude Kaap!

De tocht is echt fantastisch, superlatieven schieten tekort. We hebben al veel mooie wegen gereden, maar deze laatste kilometers: WAUW! Zeker de allerlaatste 50 kilometers als we via de Noordkaaptunnel het eiland Magerøya oprijden.

Wat een uitzichten en wat een weg! We rijden zo ongeveer de hemel in: wolken als dons, pasteltinten in de lucht en in het water en verder kijken dan het oog ziet! Ik raad iedereen aan die tijd heeft en kan sparen 😉 deze tocht te maken. We hebben de Westkaap ook mogen bezoeken in Portugal. Je zou zeggen een Kaap is een Kaap. Maar nee, deze ‘Nordkapp’ geeft een heel andere, bijna onwezenlijke en serene sfeer weer.

Na het inchecken (13.01) gaan we op de parkeerplaats staan, we hebben gekozen voor 24 uur, een dagkaart dus. 12 uur kan ook, maar dan moeten we midden in de nacht weer weg. De nacht die niet gaat komen… We staan gewoon 1e rang, ons uitzicht is prachtig! Na ons komen nog vele campers, auto’s en busladingen vol mensen, zelfs een antieke rode Jawa motor uit Polen (met vlaggetjes en al). We zijn niet alleen…

Het grote gebouw bevat behalve een restaurant en souvenirshop, ook een enorm gangenstelsel, die tot onder de globe doorloopt. Daar is ook de ‘King’s view’, een koninklijke blik zeg maar (ik weet niet van welke Hoogheid), een filmzaal (15 minuten durende panoramafilm over de Noordkaap), de Johanneskapel en een overzicht over de Kaap door vele jaren heen.

We lopen naar de globe op het puntje, het symbool van deze Kaap. Eigenlijk is de Noordkaap niet het uiterste noordelijke punt van het Europese vasteland, maar een Kaap naar links: de ‘Knivsjelodden’ . Deze is alleen per voet bereikbaar (9 km heen en ook weer 9 km terug…).  Dus de Noordelijke lengtegraad 71° 10’ 21”, die wel met een vervoermiddel bereikbaar is, is voor het gemak maar gedoopt tot het uiterste Noorden 😉

Aan de ene kant is hier extreme rust en weider-dan-weidse vergezichten en aan de andere kant een drukte van belang, toeristen die door vele bussen worden uitgespuugd, snel foto’s willen maken van de globe (net als wij…), dan naar binnen, de shop in en daarna is het wachten geblazen of we de ‘niet-ondergaande-zon’ om 0.00 uur zullen zien!

Een camper heeft zich nog heel laat behoorlijk voorgedrongen (Fransen, ja, ja). Dat kunnen we ons tot op zekere hoogte nog wel voorstellen, je bent maar 1 x hier op de Kaap en dan wil je ook veel kunnen zien toch? Maar dan gebeurt het onvoorstelbare, ze blinderen direct hun vooruit. Rare jongens…

Het blijft bewolkt, maar elke minuut lijkt de bewolking anders, van strepen, vegen, zuurstokken tot schapenwolkjes. Van schattige pastel-, tot dreigende regenwolken. En de zee is spiegelglad. Er staat geen zuchtje wind en dat is heel fijn, de temperatuur is nu al lekker laag… 8 graden overdag en 5 graden wat later. Dus koud zat, blij dat ik handschoenen heb meegenomen.

Om middernacht is het wolkig, geen spectaculaire zonsondergang vandaag, maar wel een heel bijzondere! Met heel veel mensen hier op de Kaap het ‘niet-aflatende-licht’ mogen aanschouwen. We gaan voorlopig nog niet naar ons camperbed 😉

5 gedachten over “In de (zevende) hemel…”

 1. michiel en wil

  Hallo noord kaap reizigers;
  Geweldig om jullie verslagen te lezen. De werkelijkheid zal nog mooiere zijn omdat vaak woorden tekort schieten. Dat het daar zo druk kan zijn, terwijl iedereen daar waarschijnlijk naar toe gaat om de stilte tegemoet te gaan; weg van de drukte en verlangend naar de uitgestrekte vlakten, bewoners vrije gebieden.
  Houdt de wagen het verder goed? Heerlijk niet je eigen slaapplek altijd bij je?
  Hier in deventer is het gewoon, bij jullie daar “buitengewoon”, mooi, anders. Geniet er maar lekker van.
  Liefs van ons uit deventer en we kijken uit naar het mooie van daar. Het mooie hier zien we soms wel en soms, misschien vaak niet….
  de spallies

 2. Heerlijk om te lezen en de mooie ‘plaatjes’ te bekijken! Ik wil daar ook een keer heeeeennnnn!! Geniet met volle teugen!

 3. Zo als je zegt ‘de Noordkaap is a-dem-be-ne-mend mooi’

  De wandeling van 9 km naar het echte meest Noordelijke punt is onvergetelijk mooi en je komt er geen mens tegen, zelfs geen Japanner.
  Als je het ultieme gevoel van de Noordkaap wilt hebben is deze wandeling een aanrader. We zagen grote kuddes rendieren op enorme sneeuwvlakten, je bent een met de natuur en krijgt gevoel of je zo een kerstkaart binnenstapt.
  De wandeling is behoorlijk pittig maar voor de geoefende wandelaar goed te doen.

  1. Dag Willie, ook leuk dat je meeleest! We hebben deze Noordkaapwandeling niet gemaakt vanwege de regen die er begin van de dag al viel, vandaar de Kirkeportenwandeling, die is nl. een stukje korter 😉 Dus een reden om nog eens naar deze Kaap te gaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven