Onderweg naar Stockholm…

Nu naar Stockholm. Dit is één streep naar ‘rechtsonderinhetmiddenvandekaart’ via Rv 70. Op 8 augustus eerst van Idre naar Särna; tot 1644 behoorden deze dorpjes nog bij Noorwegen lees ik reisboek. Daarna stoppen we langs de Dalälven (enorm lange rivier in dit gebied) zo 2 uurtjes op een ‘Lägerplats’.

Dat zijn natuurkampeerplaatsen waarvoor je 60 Zweedse kronen mag doneren als je er blijft overnachten. We zien ze in de regio Dalarna voor het eerst.

Dan naar Älvdalen waar het waanzinnig druk is. We zien direct waardoor dit komt: de hobby van alle Zweeds mensen, namelijk ‘oude-antieke-auto’s-opknappen-en-er-mee-rondrijden’ 😉 Vandaag is er een cruise door het dorpje en omgeving, we komen er honderden tegen en langs de kant van de weg zitten de mensen de auto’s te bewonderen. Wij genieten mee!

We passeren Mora en stappen nu niet uit, hier al twee keer geweest, een prachtig stadje, daar niet van, maar we willen nu een ander stadje bewonderen: Rättvik. Dit kennen we nog niet, we gaan het morgen bekijken en nu stoppen we op de ‘Siljansbadets Camping’. Een heel grote camping met wel 450 staanplaatsen aan het prachtige Siljanmeer met uitzicht op het stadje.

Wel een contrast met ons plekje van een paar uur geleden, maar dit is ook leuk! En onze ervaring met campings in Zweden is dat het tegen 23 uur altijd rustig is. Ik kook weer een potje, meestal eten we bonen- of pastaprutjes in allerlei variaties. Of gebakken aardappeltjes met vegaballetjes en een salade; een groene curry met kokosmelk en rijst; broccoli of bloemkool met noten. Altijd in 30-40 minuten op de campingtafel en vandaag ook nog eens in het avond-nazonnetje met uitzicht op een spiegelglad meer!

En om 23.30 uur is het stil, ssssttttt 😉

Zondag 9 augustus staat weer in het teken van een rustdag. We rusten uit op de camping, lopen de 628 meter lange pier (långbryggan) in het Siljanmeer op, welke de langste houten constructie ter wereld is! (dat waren die verticale streepjes dus!).

De pier is in 1895 gebouwd met donaties van bedrijven en mensen uit de streek. Van iedereen die een plank heeft betaald staat zijn of haar naam erin gegraveerd. De pier werd in vroeger tijden gebruikt om stoomschepen bij de ondiepe oever aan te laten meren.

Rusten daarna weer uit op een terrasje met… cappuccino.  We krijgen eindelijk in de gaten dat cappuccino’s van een ‘Konditori’ goed drinkbaar zijn 😉

Terug naar de camping, uurtje lezen en dan naar de witte kerk van Rättvik kuieren. Deze kerk is middeleeuws, ligt op de landtong dicht bij de camping en wordt nog omgeven door oude kerkhuisjes waar kerkgangers destijds (de oudste is uit 1470) in konden verblijven als ze van ver kwamen. Een klein kerkdorpje dus.

De binnenkant van deze oude kerk is ook erg mooi, moeilijk om weer te geven, maar hieronder een poging:

Terug slenteren, weer hangen bij de camper en aan het begin van de avond genieten we van een pittige groene curryschotel! Wat zijn we rijk!

Op 10 augustus vertrekken we later dan anders, tegen 13 uur, we lezen veel de laatste dagen, heerlijk. Er is ook een hele leegloop van de camping sinds gistermiddag en bij uitchecken blijkt dat sinds gisteren ook het kampeertarief met 70 Kronen is geminderd, het laagseizoen is hier al begonnen.

We rijden zoals gezegd weg 70 af, ca. 200 kilometer richting Stockholm. Onderweg de nodige Loppisar bezocht, waar meestal een vrouw de scepter zwaait, die zo tussen de 60-65 jaar is. Ze zitten de hele dag aan een tafeltje om ‘de buit’ af te rekenen van de toeristen, maar meestal zijn wij de enigen. Ik zou een heuse ‘bore-out’ krijgen van al dat nietsdoen.

Dan ineens bedenk ik me dat ik ook nog heel graag naar de grafheuvels in Anundshög wil. Deze ligt net voorbij Västerås en is maar een klein stukje om naar Stockholm.

In de 7e eeuw was dit een belangrijke ontmoetingsplaats voor de Vikingen. En misschien is het wel de hoogste grafheuvel van Zweden? Er staan 5 ‘stenen’schepen’ om de kleine en grote grafheuvels en vanaf de grootste heuvel kijkend zijn er twee zo neergezet dat het een acht lijkt of een lemniscaat (het teken van oneindigheid). Een prachtig gezicht.

We blijven op de parkeerplaats slapen en je zou denken dat het bij grafheuvel wel bijzonder stil zou moeten zijn 😉 Niet dus, het weggetje wordt veel bereden door vrachtwagens beladen met houten stammen, ook in de nacht en tegen 6.30 uur worden we gewekt door een ijzingwekkend geluid. Een soort luchtalarm, maar dan vele malen harder. Het blijken wegwerkzaamheden te zijn…. Er wordt asfalt afgeslepen, geteerd en grind gestrooid en dat precies 2-3 meter van ons hoofd. Na een half uur houdt het lawaai op en wij vermoeden dat het dan koffiepauze is voor de asfalteerders (Zweden zijn beroemd of berucht om hun vake en lange pauzes…)

Dinsdag 11 augustus blijven we wat hangen op deze bijzondere plek en lopen nog rond de heuvels en verder tot we bij een labyrint komen, ook stammend uit dezelfde tijd. Je kunt het niet heel goed meer zien, maar het patroon van de stenen is nog wel vaag zichtbaar.

Daarna nog het middeleeuwse kerkje van Anundshög in, ook hier zijn wij de enigen en de kaarsjes zijn bijna op gebrand, dus snel doch eerbiedig een nieuw lichtje aangestoken.

Morgen willen we naar Stockholm, omdat het weer dan prima is, vandaag nog een beetje druilerig. We rijden naar Enköping om naar een camping te gaan die op mijn ACSI app staat omschreven als “Terrassencamping met een grandioos uitzicht op het Mälarenmeer, waar je ook staat”. Camping Bredsand blijkt bij aankomst heel vertrouwd, hier hebben we 7 jaar geleden ook met Laurens een nachtje gestaan op de terugweg naar Nederland. Alleen de omschrijving klopt niet echt.

Ik verdenk de ACSI inspecteurs al langere tijd van een bepaalde vorm van slechtziendheid, of misschien is het zo dat ze de campings helemaal niet bezoeken? Of wat ook goed mogelijk is zijn vele, vele steekpenningen! De omschrijving klopt vaak niet van de campings, bij deze bijvoorbeeld mag je blij zijn als je een glimp van het meer ziet, zeker als de camping volstaat.

En altijd is er Wifi, meestal is het op 80% van het campinggebied mogelijk om met eigen laptop te internetten. Ja tuurlijk, met 4G wel! Maar Wifi? Bij aankomst vragen we er direct naar, en zo wonderlijk: óf er heeft net een storm gewoed, óf er is blikseminslag geweest, óf helaas pindakaas, net sinds gisteren is de Wifi defect en de mooiste vind ik nog “we hebben voor dit seizoen nog geen code aangemaakt”. Hahahaha, het seizoen is inmiddels al voorbij beste campingeigenaars! We krijgen vaak te horen dat we toch vakantie hebben en dan niet moeten internetten. Raar hoor, alsof het niet net zo ontspannend kan zijn om op internet te surfen als op de hoge golven in het meer.

In ieder geval, die ACSI app gebruiken we nu alleen op campings op te zoeken (zonder de inhoud te lezen), hoewel we zelfs dan al 1 x tegen zijn gekomen dat de camping inmiddels was opgeheven. Gelukkig kunnen we altijd nog vrij kamperen, maar dat is hier veel lastiger dan in het hoge Noorden. Echt zoeken naar een plekje om te slapen en dan is een camping toch wel handig!

3 gedachten over “Onderweg naar Stockholm…”

  1. Het verslag en de foto’s zijn weer erg mooi en kostelijk soms. Wel vraag ik me inmiddels af hoeveel verschillende soorten bier Ronald in deze fantastische periode heeft geproefd? Het wordt een aantal bij “benadering” denk ik.

    1. Ha Willem. Ja Ronald en bier dat gaat in vakanties goed samen. Leuke woordspeling over die ‘kost’elijke foto’s met 3 foto’s waar letterlijk onze etenskost op staat.

      De hartlijke groeten ook aan Lourdes vanuit een zonnig Stockholm!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven