Onze tuin in de Groei & Bloei

Zoals jullie misschien weten, deden we mee aan twee tuin-verkiezingen. De eerste Duurzaamste tuin 2013, hebben we gewonnen. Bij de andere, Tuin van het jaar 2014, zijn we niet in de prijzen gevallen.

Dat hadden we ook al wel een beetje verwacht. Onze tuin was van de zes genomineerden toch wel een buitenbeentje. De andere vijf waren strak, modern, met veel meer rechte hoeken en minder weelderigheid erin en eraan. Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar wij zouden niet willen ruilen. Dus is het goed zoals het is.

Groei-en-Bloei

Vorige week kregen we een mail van de Loek Gorris, ‘onze’ hovenier, die meldde dat onze tuin in de nieuwste Groei & Bloei staat!
Dat is leuk!

Ik heb een pdf op de kop kunnen tikken van het artikel (klik op de foto links). Daar staat ook de jury-beoordeling beschreven. Deze kenden wij nog niet, want we zijn zelf niet naar de uitreiking geweest.
Hier de tekst die in het rode kader staat:

De eerste reacties van de jury op deze ecologische leeftuin in Eefde van Eco-Care luidden: ”Liefdevolle, hybride natuurtuin met schilderachtige doorkijkjes. Een rustige, nostalgische tuin met prachtige zichtlijn naar het aansluitende weidelandschap.”

De wens van de eigenaren was een natuurlijke tuin, een oase van rust met een ruime diversiteit aan beplanting. Daarnaast wilden ze een moestuin, vijver, gazon, een wilde border en goed zicht hebben op het achterliggende weiland. Een en ander met zoveel mogelijk gebruikmaking van bestaande materialen.

Na zich verder in het ontwerp te hebben verdiept, stelt de jury: ”Deze hovenier is duidelijk een gepassioneerde vakman met ecologie en duurzaamheid als specialisatie. Hij wordt daarin volledig ondersteund door de opdrachtgevers, die hebben meegewerkt aan de aanleg van deze persoonlijke tuin.

De tuineigenaren werken dagelijks anderhalf uur intensief in de tuin, waardoor je ziet dat er met volle overgave wordt (samen)geleefd door mens, dier en plant.”

Als meest opvallende tuinelementen noemt de jury de kleurige zitjes in twee lange stapelmuren van hergebruikt materiaal met dakpannen als hemelwater-afvoer, schelpenpaadjes en lavendel als afbakening, de twee natuurlijke vijvers en de stoere pergola van boomstammen.

De jury vindt het ontwerp bijzonder en waardeert specifiek de prachtige doorkijken en de rust en balans, maar vindt het ontwerp niet progressief.

Volgens de een is het een tijdloze, volgens andere juryleden een gedateerde tuin, wars van moderniteiten. Het zou mooi zijn, meent de jury, als er in plaats van natuurlijke stapelmuurtjes eens iets anders wordt bedacht, een innovatieve interpretatie van hergebruik van materialen.

Daarnaast pleit de jury voor ”meer contrast tussen de weelderige natuur en enkele architectonische elementen”. Nog een kritiekpuntje is het gebruik van schelpen; vanwege de ligging in het oosten van het land zou een lokale oplossing de voorkeur verdienen.

Voor de beplanting is de waardering eensgezind: ”Voor een jonge tuin is de begroeiing al behoorlijk weelderig; het kleurgebruik is goed; bestaande bomen en heesters zijn mooi in het plan verwerkt; en het feit dat er plantensoorten zijn gebruikt voor verwildering en soorten voor insecten en vlinders is uitstekend.”

De uitvoering, tot slot, oogst ook veel lof: ”Een tot in de puntjes doorgevoerde ecologische tuin.”

Hier de hele pdf van het artikel in Groei & Bloei.

10 gedachten over “Onze tuin in de Groei & Bloei”

 1. Super zeg zo’n reactie op jullie tuin!
  De bijenkast staat dicht bij het huis, hebben jullie dit zelf zo beslist, of de imker, het lijkt me dat je dan misschien meer last er van kunt hebben, dan dat de kast achter in de tuin zou staan.

  Liefs en groeten van pa en ma 😛

  1. Nee, ma.
   De bijenkast staat dicht bij de grote vijver, dus best ver achterin.
   De bijen zijn rustig en werken vlijtig door. Als je ze niet stoort, zijn ze goed te pruimen (figuurlijk dan 😀 )

   Fijne dag!
   😛

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven