Pas op: een haai!

Op woensdag 10 juli maken we ons écht op om Zweden te verlaten en de vakantie al een beetje af te sluiten. Een titeltekst zou dan kunnen zijn: “van Tingsryd naar Køge” of “via het Bosjökloster naar Denemarken”. Had allemaal gekund, maar ‘Pas op een haai!” is natuurlijk veel aantrekkelijker en we hebben dan ook daadwerkelijk een megacoole haai (weliswaar een rode) in een meertje gezien van voor het plaatsje Ryd. Waarvan akte middels een foto.

Ronald zorgde nog voor verwarring in de campingwinkel door harde broodjes te bestellen met de naam ‘trehörne’ (driepuntige of driekantige broodjes dus). Hij wilde 2 broodjes en zei 2 x 3 punten is sexhörne alstublieft.…. snapten ze niet, nou ja zeg!

En ook voor de laatste keer (snif) boodschappen gedaan bij de bovenstebeste ICA in een dorpje onderweg, dit keer mét bedrijfswagen!

Weg 119 van Tingsryd naar Höör is erg mooi, zelf nu het licht tot matig bewolkt is (wat wel fijn voor onze huid is, want die jeukt behoorlijk door alle zon).

We wilden eigenlijk snel doorrijden via Malmö over de brug naar het oude stadje Køge aan de Køge Bugt (volgens mij gewoon een voortzetting van de Oostzee…) omdat de oude binnenstad het bekijken waard zou zijn én omdat we nog een campingcheque hebben (eigenlijk issie van Ronald, gekregen van de kids op zijn verjaardag) en er in de buurt een camping ligt die ook in het hoogseizoen die cheque aanneemt.

Maar dan loopt of rijdt het toch weer anders! Net na Höör zien we een bordje staan met Bosjökloster, een van vroeger uit benedictijns klooster, nu in privéhanden en erg mooi om te zien. De tuinen zijn ook prachtig, zulke wil ik ook! Met lavendel, kattenkruid, vrouwenmantel en heel veel soorten rozen. De rozerode ‘Paul Mc Cartney’ en de gele ‘China Town’ geurden het lekkerst.

En verder daar een superoude, minstens 1000-jarige eik bewonderd! Dat was om stil van te worden. We hebben hem samen met onze toekomstige huistrol vereeuwigd.

Ja we hebben echt een trol nodig, de mevrouw van de Butik vertelde aan ons de mythe of het bijgeloof dat een trol bij de ingang van je huis voor bescherming zorgt. En deze trol was gewoon niet voorbij te lopen, die neus!!!! Verder zei ze dat volgens haar de muts vroeger altijd grijs was, maar dat er nu ook trollen met rode mutsen in omloop zijn. Dit zou door de vette vinger in de pap van Coca Cola zijn ontstaan. Santa Claus heeft ook als hulpjes een soort trollen, maar met kerstmis een Claus en kabouters met grijze mutsen op hun Coca Cola campagnepamfletten was niet goed voor de verkoop. Het moesten dus rode, frisse mutsjes worden.

Oké, na het klooster (het liep al tegen vieren) in één streep richting Kopenhagen, de Öresundbrug over en niet meer naar Køge dus. Tegen 18 uur draaien we camping Stevns (ja zonder tweede e) op. We lopen nog snel even naar de Bugt, maar geen strand te zien, alleen rotsen en lopen dan net zo snel weer terug naar ons avondmaal in de camper.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven