Rijksweg 15, richting Lom en Otta naar Heidal.

Maandag 16 juli vertrokken we weer uit Stryn van de erg leuke charme camping ‘Strynsvatn’ richting Lom en Otta. In een boekje over Noorwegen had ik al gelezen dat RV15 een erg mooie weg moest zijn.

Dit klopt helemaal, in het begin was het weer nog niet helemaal je-van-het, maar dat gaf niet, want het eerste stuk bevatte ook heel veel tunnels, dan zie je toch niet veel ;). Het waren wel de oudste tunnels die we tot nog toe hebben gehad, smal en laag, hobbelig wegdek en donkerder dan de andere tunnels. En wat zijn die Noren toch knap! Hoe ze toch overal die tunnels hebben gebouwd, en het past ook nog allemaal….hihihihi.

In een snel tempo (nou ja snel….gemiddeld denk ik zo’n 50 km/uur) wisselt het landschap van water, naar sneeuw, naar groene bossen en dalen, door dorpjes en weer water. Prachtig.

En daar is de afslag al richting Heidal, via weg 51 en een stukje op de 257 naar Jotunheimen Feriesenter. Het eerste stukje van weg 51 is ook supermooi, die willen we morgen nog verder vervolgen besluiten we. Ook hier wordt er flink aan de weg gewerkt, de boel moet geasfalteerd worden en dat haalt het snelheidsgemiddelde van vandaag flink onderuit.

Feriesenter Jotunheimen staat aan de voet van het Jotunheimen N.P. (Jotunheimen betekent ‘het huis van de reuzen’) en ook hier weer heeft 1/3 van de auto’s, caravans of campers een Nederlands nummerbord. Maar we zijn dan ook met z’n 17 miljoenen…
In de avond genieten we nog van een heerlijke avondzon en als het een btje gaat schemeren tegen 22 uur besluiten we nog op elandenjacht te gaan. Onderweg zien we telkens bordjes ‘pas op overstekende elanden of rendieren’, maar WAAR ZIJN ZE?

Niet gezien helaas. De volgende dag lezen we dat de Noren in 1993 maar liefst 39.000 elanden hebben doodgeschoten. Dus, zoals we al heel sterk het vermoeden hadden: die PAS OP ELANDEN-bordjes staan er gewoon voor de vorm. Wij, de toeristen, worden gewoon blij gemaakt met een dooie mus (eland)!

Hanneke heeft ruim een half uur film gemaakt van de prachtige weg naar Otta, dus dat wordt een aflevering in de serie Roadmovie…
(Later, want dat is weer een bult werk voor Ronald…)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven