S-DK-D-NL…

Laatste reisverslag voor we weer thuis zijn: via de Öresundbrug van S naar DK, met de veerpont naar D en per autobaan naar NL.

Op de stadscamping van Värnamo is het goed toeven tussen de naaldbomen op woensdag 19 augustus, we lezen de hele ochtend en rijden tegen een uurtje of één in de middag richting Malmö. 225 km verder stoppen we bij ‘Habo Ljung Camping’ aan de Öresund. Dit is een zee, waarvan ik de naam zee niet helemaal vind kloppen 😉

Opgegroeid met Texel, Ameland en Vlieland vind ik een zee pas een zee met hoge golven, flinke eb- en vloed verschillen, schelpen op het strand en een lekkere frisse zeewind. De Öresund heeft bijna geen getijden, ruikt een beetje naar een wad, amper een schelp te vinden en kabbelt een beetje in het rond…

Wel heerlijk daar over de pier gelopen en even ‘gepootjebaad’, de wind is stevig en frisjes, dus onderdompelen is net iets teveel gevraagd. We zien de Öresundbrug in de verte al liggen, daar rijden we morgen overheen. Ik heb het net even nagekeken: we hebben 17 van de nationale parken van Zweden bezocht en bewandeld, 2 of 3 zijn niet op een normale manier te doen, dus voor volgende vakanties nog 9 te gaan, leuk!

We douchen heerlijk, dat is heel belangrijk voor ons. Als je onderweg bent plak je al gauw van de zon of van wandelinspanningen onderweg. En we hebben al heel wat douches mogen aanschouwen… In het Hoge Noorden deel je deze vaak: een aparte omkleedruimte voor de vrouwen en de mannen en daarachter een serie douches waar je gezellig naast elkaar staat te spetteren, zonder enige privacy. Dit is niet erg, behalve als je naast een Finse moeder staat met tegenstribbelende peuter- en kleuterdochter, die beiden een behoorlijk keelvolume hebben. Dan ben ik snel uitgedoucht.

Dan heb je douches, die heel krap zijn, zonder gordijntje of met een kabouterafscheidingswandje, zodat al je kleren en de handdoek drijven na de douchebeurt. Dus de volgende keer een grote plastictas mee waar je alles instopt. Douches met al ingestelde temperatuur (vaak te lauw), met heel rare knoppen en hendels, die ik in het begin lukraak probeerde, maar later toch eerst een soort deductieproject van maakte.

Douches die je met een magneetkaart moet bedienen of die alleen werken met speciaal gekochte munten bij de receptie (10 cent per minuut…), en dan hopen dat alles naar behoren werkt! Maar de allerfijnste douche heb ik onlangs mogen beleven (alleen vergeten waar…), dat was een alles-in-één-douche: een eigen douche, eigen wastafel en een eigen toilet, in een mooi ruim hok, waar de kleding en handdoek ook droog bleef. Zoiets als thuis dus, hahahaha

’s Avonds is er mooi avondrood. We gaan voor ons doen vroeg naar bed: 23.00 uur.

Ja, en dat word je ook de volgende ochtend (donderdag 20 augustus) vroeger wakker. Om 8 uur ben ik helemaal uitgeslapen. Heel bijzonder dat we in deze vakantie de meeste nachten 9 uur in ons camperbed liggen te dromen. Dit gaat helemaal vanzelf. Thuis slaap ik door-de-week hooguit 7 uur, dus heeft mijn lichaam 2 uur per nacht een slaaptekort. Daar ben ik me nu van bewust en misschien gaat het me lukken om thuis eerder naar bed te gaan om geest en lichaam voldoende rust te geven.

We gaan het stadje Lomma nog even in (Svenska Lantchips voor het thuisfront inslaan) en om 10.30 uur rijden we na de tolbetaling de Öresundbrug over, dit blijft een prachtige brug. Daarna nog even een tunneltje door en dan zijn we helemaal in Denemarken.

We rijden in één streep door naar Rødby haven, betalen voor de overtocht, moeten zo 30-40 minuten wachten en dan gaan we richting het vasteland (Puttgarden).

45 minuten later start Ronald de camper weer en rijden we nog een uurtje door tot we in Lübeck-Schönböcken zijn en daar weer op ‘onze’ camping aankomen. Deze camping gebruiken we al jaren als we naar Scandinavië gaan of terugkomen. Ligt 2 minuten rijden van de autobaan en is prima, zeker nu ze ook goede Wifi hebben 😉

We eten gebakken aardappeltjes, Quornballetjes en een tomatensalade met groen, heerlijk met dit warme weer. Morgen nog 1 x overnachten in Duitsland en dan is de eindstreep in zicht!

Op vrijdag 21 augustus passeren we zonder ‘Stau’ tegen het middaguur de stad Hamburg. Dit is ons in al die jaren nog nooit overkomen, gewoon doorgereden! Meestal staan we heel lang stil of we proberen via de TomTom andere binnendoorweggetjes te vinden, waarbij we 1 x middenin het centrum zijn beland. Dit mag dan weer niet vanwege onze vervuilende oude dieselcamper. In Duitsland zijn er stedelijke milieuzones, en om die in te mogen heb je een sticker nodig. Volgens mij is Nederland hier ook mee begonnen, in Utrecht bijvoorbeeld.

Heel goed dit, daarom blijven we nu meestal op de autobaan staan, ook bij een file. We hadden dit keer de boeken al klaargelegd! Ook Bremen schiet zo voorbij, maar een stuk voor Osnabrück gaat het mis, wij denken door een ongeluk, omdat we twee ziekenwagens moeten laten passeren.

We hebben vandaag toch al meer dan de helft aan kilometers gereden denken we, dus gaan we van de autobaan af en stoppen bij ‘Camping Waldwinkel’ in Bramsche, net voor Osnabrück, er staat dan 300 km op de teller. Morgen nog ruim 150 km en dan mogen we de Boedelhofweg weer begroeten 😉

Ons ‘laatste-vakantie-avondmaal’ bestaat uit witte bonen in een groenten-tomatensaus, Yeah!

12 gedachten over “S-DK-D-NL…”

 1. Wat heb ik genoten van jullie blog! Complimenten en veel dank hiervoor.
  Reis voorzichtig het laatste stuk.
  Tot snel!
  Dikke kus, SIL

 2. Weer een belevenis mee mogen maken! Goede reis nog het laatste stukske!

  Kunnen we jullie uitnodigen voor eind september?? Värmland? ut huus is groot genoeg!

  1. Ooooh dat is lief van jullie, die uitnodiging! Maar graag een andere keer, want ik heb nog maar 1 of 2 vakantiedagen over en die wil ik voor eind december bewaren! Maar gaan we zeker een keer doen X

 3. Welkom terug bro en sil!
  Ook ik heb genoten van jullie blog. Mooi geschreven en mooie plaatjes.
  Nu dezelfde mindset in het dagelijkse leven continueren en wie doet je wat.
  greetz uut Nuttvillage

  1. Thx, bro!
   Ja, Hanneke had de smaak aardig te pakken!
   Ook een goeie reden: reizen om te kunnen bloggen 😉

   We gaan ons best doen met de mindset en zien elkaar over een paar weekjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven