Skuleskogens National Park

Ja, en dan vrijdag 28 juni, deze begint wat mistig, we wilden eerst een boottocht maken, maar dat is in alle nevelen niet zo’n goed idee. Dan maar de baliedame van de VVV vertrouwen en naar het Naturum van ‘Skuleskogens National Park’ gegaan. Dat is inderdaad een mooie expositie die ze daar hebben over dit prachtige park. En binnen is het lekker droog.

Dan klaart het tegen de middag ineens op en besluiten we de alom geroemde kloof in het zuidelijke gedeelte van het park te gaan bezoeken.

Dus óp naar ‘Entré Syd’. En daar zijn we niet zomaar, dit is midden in het hart van het enorm grote park, weer smalle weggetjes rijden en auto’s rakelings passeren, maar onze ‘husbil’ doet nog steeds goed zijn/haar werk! Af en toe stoomt ze nog even, maar dat mag dan ook na hard zwoegen!

De klim naar de ‘Slåttedalsskrevan is prachtig en het weer klaart helemaal op, we lopen op de enorm leuke plankjes door de bossen en langs moerassen, wat later wordt het klimmen geblazen. We zien meters en meters oude kustlijn (50.000 jaar geleden lag dit gebied dus op zeeniveau) met allemaal rolkeien. Het land is opgerezen uit de zee, nadat alle ijs gesmolten was. Nog steeds groeit het land hier met 8 mm per jaar. Aan de overkant van de Botnische Golf ligt in Finland precies zo’n stuk natuurgebied, alleen is hier het rijzen van het land nog maar net begonnen en zijn alle eilandjes nog erg vlak.

Ook hier overweldigende natuur, en ook grappige plaatjes, zoals een soort gedraaide zuurstokboom met spechtengat, speciale kronkeltakken. En weer heul veul ‘blauwtjes’ welke zich tegoed doen aan de nectar van alle orchideeën.

Het ravijn is alle klimmen en klauteren meer dan waard! Ik raad iedereen aan om dit te bezoeken (alleen niet met een baby in een draagzak, zoals een Duitse dame, die we met een knalrood hoofd halverwege tegenkwamen….. rare jongens, o nee, meisjes….).

We lazen in het info boekje dat veel mensen na het moois van het ravijn zo in de wolken zijn, dat ze vergeten op de Slåttedalsberget te klimmen. Dus niet alleen het ravijn bewonderen, maar ook het oog wat hoger richten.

En dit is bijna nog mooier! Wat een uitzicht over de Botnische Golf met veel eilandjes en wat fijn dat de bewolking nu wegtrekt, hoewel we af en toe nog in een laaghangende vlaag mist lopen. Dit mag de pret niet drukken en we besluiten om de terugtocht over de bergrug te klauteren, dus bovenlangs!

Dit is het betere klim en hijswerk! Met handen en voeten omhoog, maar daarna is het goed te doen en weer dat adembenemende uitzicht! Preikestolen in Noorwegen staat met stip op nummer 1, maar deze heeft zeker een top vijf plek bezet in ons hart!

Na een uurtje of vijf zijn we weer op ons beginpunt en rijden we met de camper naar Omnebadet, naar klein parkeerplaatsje aan een meertje waar het goed toeven is en waar de lokale bevolking heerlijk ‘badet’. Tegen 19 uur maar eens in de keuken gaan staan!

1 gedachte over “Skuleskogens National Park”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven