Snorkelroute op Saltö en Strömstad

Op donderdag 12 juli worden we wakker van zachte Garvik-campinggeluiden. We voelen ons helemaal thuis op deze vredige, kabbelende camping met alleen maar Zweden en Noren, en willen nog wel een extra dag hier blijven.

Helaas is ons plekje voor de komende tijd gereserveerd en alles staat verder vol. We hadden gisteren dus geluk.

Het universum beslist dus dat we nu verder moeten. Maar eerst nog even een ‘duik’ in de kreek voor ons, een waar schelpenparadijs, dat is het! We vinden hier de prachtigste schelpen: een volmaakte hele mantel, een pelikaanvoetje, een Noordkromp. Allemaal schelpen die we ook 20-25 jaar geleden op de stranden van Ameland vonden en die daar nu amper nog zijn, maar hier best ruimschoots.

Op de strandjes heerst een Zweeds familieleven (hela familjen), kinderen die op het strand spelen, met water spetteren en ouders die genieten van de zon en de rust. We vertrekken tegen 12.30 uur en maken nog even gebruik van het droogtoilet. Een hele rits toiletten naast elkaar (wel in een privéhokje hoor…) met een gat en een groene ton eronder. Zo ver afgelegen van de bewoonde wereld op een rotsige kust is het vast lastig een riool aan te leggen en überhaupt veel water aan te voeren om te spoelen. We kunnen ons niet voorstellen dat zulke toiletten op een Nederlandse camping geaccepteerd zouden worden door de gasten. Hier is het heel normaal.

We rijden maar liefst 20 kilometer 😉 verder en komen het eiland Saltö (Zouteiland) binnen, een tweede ingang van het nationale park Kosterhavet. De weggetjes en bruggetjes zijn hier zo smal dat er stoplichten staan om het verkeer over de bruggetjes te regelen. We blijven de hele middag op het strand. Alweer schelpen zoeken in de baai (en weer van die supermooie!) en Ronald probeert zonder snorkel een snorkelroute uit, die in dit gebied is uitgezet. Dat gaat een klein stukje goed, echter dan wordt het water te diep om nog iets te zien zonder snorkel en duikbril.

We proberen nog een bril en snorkel bij iemand op het strand los te peuteren, bijna niemand heeft er één. Behalve een man naast ons, die 8 maanden in Nederland heeft gewoond, in Rijswijk, in dienst van Shell, maar hij wil eerst zelf snorkelen. Als hij 2 uur later terugkomt willen wij net vertrekken.

Hij vertelt dat het water en het zeeleven hier aan een oesterplaag blootgesteld wordt, ze zijn er met zoveel dat ze ander waterleven en schelpen verdringen. Ook een Russische krab wordt een plaag, dit is er eentje met heel lange poten en scharen en kan in korte tijd veel diertjes verorberen volgens hem. Van die grote krabben mag ik niet aan zijn dochters vertellen, die hier rondspetteren, dan durven ze het water niet meer in.

Ronald hoort van een andere strandbuurman, dat de bewoners van het eiland elk voorjaar massa’s plastic en andere troep uit het water vissen en van het strand opruimen, vandaar dat het hier nu zo schoon is! Ineens zien we onze tweede Koninginnenpage van deze week vliegen, ze fladdert te snel om een foto van te maken, jammer!

We zoeken een half uur naar het maritieme Kosterhavet museum en zeeaquarium, tevens onderzoeksinstituut voor het hier aanwezige zeeleven. En als we het eindelijk gevonden hebben gaan ze bijna sluiten. Morgenmiddag om 14 uur zijn ze weer open.

Een camping in de buurt is snel gevonden (we doen niets meer met de campingapps en ANWB/ACSI boeken, en kijken gewoon uit onze doppen…). Megacamping Bofors, van het mega hebben we geen last. We hebben weer mazzel, omdat onze camper lekker klein is, is er nog een plekje vooraan bij het meer. Prima om hier te overnachten.

Het wordt niet meer helemaal donker, tegen 0.30 uur is de lucht nog mooi roze gekleurd.

Vrijdag 13 juli blijven we tot 13 uur op de Bofors camping staan, zwemmen in het Kattegat voor onze camper en luieren lekker. Onderweg naar het maritieme museum stoppen we nog even bij een Loppis en scoren daar o.a. een prachtig boek over Lapland. Alle boeken kosten 10 Kronor, dat vinden wij en de Loppismevrouw wel erg weinig voor dit super fotoboek, zij vindt dat het zeker 25 Kronor waard is en wij bieden 35 Kronor (€ 3,50) en vinden ons hiermee nog steeds spekkoper, hahaha.

Daarna gaan we naar het zeeaquarium met vele algensoorten die ze hier kweken. Dat vinden wij natuurlijk extra leuk vanwege onze webwinkel waar je algenolie kunt kopen!

De algen zijn er in prachtige kleuren, het algenlaboratorium (alghuset) is helaas gesloten, we kunnen wel genieten van het zeeaquarium. Het is heel educatief voor kinderen. In het midden staat en grote bak met prachtige zeedieren: zeekomkommers, grote mantels, kreeften, zeesterren. Je mag ze allemaal voorzichtig aaien en een medewerker geeft extra informatie aan ons. Echter alles is in het Zweeds, ook de teksten. Ze zijn hier niet gewend aan anderstaligen blijkbaar. We kunnen er niet zo heel veel chocola van maken en na het kopen van een mooie kaart met gedroogde algen erop vertrekken we.

Na 15 kilometer (en onderweg bij ICA Kvantum proviand ingeslagen) rijden we eerst door Strömstad en zien dan al snel dat we hier nergens met onze camper kunnen parkeren. Beetje druk zeg maar. Dus rijden we naar de Strömstad city camping op 1 km afstand van het centrum. Dit is een terrassencamping en we mogen bijna bovenaan op de berg staan.

Voor onze begrippen is dit een heel dure camping, € 50 per dag, maar ja, we willen nu eenmaal de Kostereilanden bezoeken met het Naturum, daar hebben we wel wat voor over. We checken in voor 2 nachten en lopen dan naar het drukke centrum en al even drukke haven met veel jetset boten en we zien de Ferry liggen die net vertrekt naar Sandefjord in Noorwegen. Wat een enorme boot!

We willen alvast kaartjes kopen voor de boot naar de Kostereilanden en dat lukt heel goed. Zelfs zo goed dat we 2 x 2 kaartjes kopen bij de Biljetautomat. We dachten dat de eerste betaling niet goed was gegaan omdat we geen pincode in konden toetsen. En ook de tweede maal gebeurde er niets op het scherm, alleen dat we hartelijk bedankt werden…. En toen lagen er bij extra inspectie 4 kaartjes in het vakje voor de boottocht. Dus zonder pincode kun je in Zweden heel makkelijk betalen… 

Morgen kunnen we op de boot het teveel betaalde geld terugvragen wordt ons door een purser verzekerd. We kopen snel een snorkel voor Ronald en lopen terug naar de camping. Met deze hitte is het voldoende een maaltijdsalade met bonen te eten. Morgen zou het 5-7 graden koeler worden, nu vinden wij 20-22 graden helemaal prima!

Scroll naar boven