Tiveden Camping en National Park

Met zulk snel internet op de camping gewoon het laatste blogje er ook nog uitdoen. Het is nu tegen 23 uur en nog steeds licht buiten. Over een paar dagen, op vrijdag 21 juni wordt in Zweden gevierd dat het Midzomernacht is.

Vanochtend, 18 juni lekker uitgeslapen, wakker om 9 uur, rustig ontbeten en nog even een paar hoofdstukken gelezen in het zonnetje. De lucht is hier veel helderder, of scherper dan in Nederland. Soms doet het pijn aan mijn ogen.

Ronald heeft de fietsen van de camper afgehaald en we gaan de 5 km die het nog vergt, fietsen naar de ingang van het Tiveden NP. Een hele klim en we verheugen ons alvast op de terugweg, waar we alleen maar bergaf hoeven te gaan! Jammer dat mijn versnelling niet een 0 of -1 heeft, want ik red het bijna niet in de laagste versnelling. Geen conditie dus. Ronald doet het beter, ook zonder bier……

Aangekomen bij de ingang komt er direct een Zweedse vrijwilligster (alles hangt hier in Zweden van subsidies aan elkaar heb ik begrepen) naar ons toe. We kunnen niet eens op adem komen. Waar we naartoe willen? En hoe lang we willen wandelen? We gokken op een kilometertje of 6, ja die heeft ze wel, een mooie van ongeveer 7 kilometer naar de Stora (grote) Trollkyrka. op mijn vraag of er dan een kerk middenin het park staat, antwoord ze ontkennend. Kyrka betekent in dit geval ‘berg’. Dus óp naar de grote trollenberg dus. 

Maar eerst nog langs de Lilla (kleine) trollenberg alwaar we uitzicht hebben over het Vättern-meer. We hebben al snel in de gaten dat dit niet in een uurtje gepiept is. Er staat ook 3 à 3,5 uur voor de wandeling, die dan ook pittig genoemd mag worden. En dat na 3 dagen zitten in de camper, onze spieren worden nu in ieder geval wel warm. In de brochure lezen we achteraf dat ‘het terrein sterk heuvelachtig is en inspannend om te bewandelen’. 

Maar mooi is het wel! Veel witte korstmossen, moerasgebieden met wollepluisjes, leuk lopen over planken over drassige gronden en genieten van de vogelgeluiden. Deze wandeling door het oerbos is één van de stilste van allemaal en aan het eind van het infoboekje wordt de opmerking geplaatst of we ook zo van deze stilte hebben genoten en deze hebben opgemerkt? Jazeker!

Nog een kopje koffie en de laatste broodjes oppeuzelen en terug naar de camping met een gangetje van ongeveer 40 km/uur.  Dat is bijna net zo spannend als voor het eerst in een camper rijden!

9 gedachten over “Tiveden Camping en National Park”

 1. Geweldig, ben een beetje jaloers op de mooie plekjes die we zien en lekker rondtoeren. Het weer is ook prima zo te zien en morgen wordt het 16 graden bij jullie.
  Ik heb vandaag en gisteren het huisje gesopt en afgespoten, ook de blokhut, een hele klus, vaders heeft gekookt. Het waren hete dagen en klammig, morgen wordt het beter en ga ik met een paar anderen een tuin bezichtigen.
  Geniet maar lekker met z’n beiden en tot horens.
  Liefs van ons beiden.

 2. Dochterlief

  Hoi lieve pap en mam!
  Ik heb alle 3 de blogs gelezen en ben stiekem een beetje jaloers, hihi. Wat is het daar prachtig!
  Lekker genieten met z’n tweetjes en tot over 3 weken!
  Ik houd Laurens een beetje in het gareel dus maak je geen zorgen! 😀 😛 😛 :mrgreen: 😉
  Kusjes!!! xxx

 3. Schoondochterlief

  WAUWIE wat is Zweden mooi!
  Hier is het weer prut, in ieder geval vandaag dan..
  Onweer en heel veel regen. Ik bewaak nu het fort, want Laurens is naar Kung Fu. 😉
  Heel veel plezier nog en geniet er maar lekker van! 😀

  Liefs,
  Silke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven