Van Sveriges Lustgård naar Store Mosse

Zondag 16 augustus is weer rustdag, we blijven vandaag op Djulöbadets Camping in Katrineholm staan. Het is prachtig weer, weer 😉 Zo 23 graden en een blauwe lucht met witte schapenwolken. ’s Ochtends doen we niks, beetje surfen op het goede Wifi internet, blogjes plaatsen en filmpjes kijken onder de luifel.

’s Middags lopen we naar Stora Djulö, hier is een oude Hembygdsgård, een museum waarin alle oude ambachten vertegenwoordigd zijn. Er tegenover is het drukker, een lange oprijlaan met veel mensen en auto’s. Wij ook dus en we komen uit bij een oud herenhuis, welke daar in een andere vorm in de Middeleeuwen ook heeft gestaan. ’t Is nu een hotel aan het water met een schepijsprieel…. Handgemaakt ook nog en sommige biologisch.

We hebben nog geen ijs gehad deze vakantie (2 waterijsjes daargelaten), dus in looppas gaan we terug naar de camping om Zweedse Kronen te halen en in dezelfde pas gaan we weer terug. Het sinaasappel-chocolade en hjortronijs was overheerlijk!

Na de avondhap (Italiaans dit keer) heb ik een groot gedeelte van een Hälsans stig gelopen (een gezondheidspad), officieel is deze 10 km lang, ik heb hem gehalveerd en net voor het echt donker werd tegen 21 uur was ik weer op de camping. Deze fitnesspaden vindt je overal in Zweden en soms zijn er ook nog fitnessapparaten onderweg te bedienen.

Mooi is het hier, gouden graanvelden en lupinevelden, het meer, de oude gebouwen, krekeltjes, een fijne camping en lekker schepijs! Aanrader deze camping 2 km van de stad verwijderd! Katrineholm presenteert zich dan ook als ‘Sveriges Lustgård…’

Op maandag 17 augustus zakken we verder naar het Zuiden af. We willen eigenlijk ook wel naar Mariestad, maar daar is zoveel te doen, o.a. een nationaal park, een mooie kerk en een oud centrum, dat we die ervaring voor een volgende vakantie willen bewaren. En het is een beetje om. Nu we nog 6-7 dagen te gaan hebben niet handig. Geen gehaast de laatste week.

We gaan dus gewoon naar beneden, via Kisa en dan de leuke weg 134 naar Eksjö. Prachtige meren, bossen en korenvelden onderweg. Op de stadscamping is het al laagseizoen, de openingstijden van de receptie zijn sinds gisteren gewijzigd, gelukkig is er iemand die ons wil helpen, zodat we niet tot 18 uur moeten wachten.

De camping ligt 800 meter van het centrum af, misschien dat we er morgen even een kijkje gaan nemen. En dan richting Värnamo verder afzakken en daar wel het nationale park ‘Store Mosse’ aandoen, die ligt mooi op de route.

Dinsdag 18 augustus zetten we de wekker op 8.30 uur, want we worden elke dag tegen 9.30 uur wakker. We moeten vandaag om 10 uur alle campingpasjes ingeleverd hebben, de receptie gaat om 10 uur dicht, inclusief die van de douche. En daar wil ik nog even in. We zijn trouwens de nachtbrakers van elke camping, de meesten liggen tegen 22 uur al op één oor. Wij zien ons hoofdkussen pas tegen middernacht of later. Ronald voert de campingeenden nog een halve banaan, dus als morgen iedereen uitglijdt…

Voordeel van vroeg opstaan is dat je meer tijd hebt, hahahaha. Dus gaan we het centrum in van Eksjö, deze heeft ook een ‘Gamla Stan’, echter één van de oude houten huisjes heeft vannacht vlam gevat. De straat is gebarricadeerd en de bluswagen is nog bezig. De ramptoeristen drommen voor de hekken. Wij ook…

Terug naar de camping en daarna richting ‘Store Mosse National Park’, zo 15 km noordelijk van Värnamo. We bekijken eerst het Naturum, prachtig van hout en het ruikt ook nog zo lekker naar bos. Volgens mij is deze vrij nieuw. Dan gaan we naar de overkant van de weg om een route va 6-7 km te lopen dwars door een moeras, veengebied.

Dit is het plankenwalhalla, echt waar! We hebben zeker 4 km aan plankenpaadjes gelopen over het veen en het is ontzettend mooi. Heel veel leegte en heel veel kleuren van alle groene mossen, rode zonnedauw en paarse heide. Je kunt goed nog de contouren zien van het plaggen van het veen, allemaal strepen. We zien kraanvogels, een buizerd en valkjes onderweg. En nog een soort graspiepers…..

Vroeger werden de loopplanken gewoon neergelegd, maar werden al snel verzwolgen door het moeras, tegenwoordig hebben ze een speciaal apparaat (de Bolder), die eerst de verticale staanders in het veen heit tot op de harde grond. De palen worden 5 tot 8 meter diep de grond ingeslagen. Daaroverheen komt het houten loopgedeelte.

Je moet dus niet buiten de gebaande plankenpaden gaan lopen, dan sta je direct tot je knieën in de blub. Ik zit me af te vragen of het geen ‘drijfveen’ is, dan ga je langzaam ten onder…..

Na 2 uur gewandeld te hebben en regelmatig van de prachtige vergezichten te hebben genoten stappen we weer in de camper, we willen eigenlijk blijven staan, maar een NP regel luidt: ‘sleeping in a camper during the night is prohibited’. Deze regel lees ik nu voor het eerst, dus heel jammer dat we dit nu weten….

We rijden naar de dichtstbijzijnde camping net naast het centrum van Värnamo, lekker onder de dennenbomen, dat is fijn met dit warme weer.

2 gedachten over “Van Sveriges Lustgård naar Store Mosse”

 1. Hey Ronald,

  Gijs en ik staan volgens mij op dit moment op de zelfde camping als jullie. Wij hebben ook het mooie natuurpark bezocht. Leuk! Veel plezier nog samen! Groetjes Anouk

  1. Hééé, Anouk,
   Was dan ff langs gekomen jôh.

   Mooi land hè, Zweden?
   Laat me t.z.t. horen/zien wat jullie hebben gedaan; veel plezier nog en dank je voor het lezen van ons blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven