Veerponten, (geen) muggen en Tromsø

Vanochtend 3 juli worden we weer wakker onder een stralend blauwe lucht. Vannacht heeft het flink geregend, daar is niets meer van te zien. Het is 12-14 graden, net als gisteren, maar nu met een windkracht 5-6 erbij. Dat maakt de gevoelstemperatuur wel een beetje anders, zodat ik met winterjas aan, muts op en handschoenen aan het stenenstrand van het Badderfjorden trotseer.

Mooi die hoge golven, maar heul frisjes allemaal, ik kan me dan ook niets voorstellen bij 35 graden in Eefde. Als we straks thuiskomen hebben we alles gemist van de ‘heetste zomer ooit’ in Nederland 🙂

Tegen 14 uur vertrekken we weer de E6 op, we willen graag naar Tromsø, dat is nog een kleine 300 km rijden, onderweg bij een aantal supermarkten gezocht naar vegetarische balletjes. Die zijn hier niet te krijgen, alles is hier Kött en Fisk (vlees en vis). Van de vegetarische slager hebben ze nog nooit gehoord. En de winkelmeisjes kijken ons allemaal aan of we van een andere planeet komen, hahahaha.

We stoppen tegen 17 uur bij een haventje, aan het Lyngenfjord, we zien daar vanuit de verte al een paar campers staan. Direct daarna vaart er pal voor onze neus een veerboot weg, toch even kijken waar die naar toe gaat. Naar Tromsø dus! Dit is rijksweg (Rv)91 en heeft 2 veerponten. We kunnen de reis met ca. 80 km besparen, qua tijd en geld is het redelijk gelijk, maar weer lekker op 2 boten genieten heeft onze voorkeur!

Morgenochtend zijn we binnen 2 minuten op de pont! Zo is onze reis nooit van tevoren te voorspellen en dat maakt het extra leuk!

O ja, ik wil nog iets over muggen schrijven. Vaak wordt er geroepen, als we vertellen dat we naar Zweden en Noorwegen gaan, dat we ons dan goed moeten beschermen tegen de muggen en de knøtjes (kleine stekende vliegjes). Nu zijn we wel vaker in deze landen geweest en altijd goed bepakt met antimuggenspray en zalf van de Binorm (reformzaak in Zutphen), want geen DEET op onze huid, liever niet!

De afgelopen jaren weinig last gehad, af en toe de spray over ons hoofd en blote lichaamsdelen, dan blijven ze wel hinderlijk om je hoofd zoemen, maar daar blijft het bij. En nu bijna 5 weken onderweg, nog maar 2 dagen last van muggen gehad (de knøtjes houden zich koest, tot nog toe). De avond tijdens het wandelen in de kloof in Finland en ‘s avonds op de rustplaats langs het Finse Inarimeer, net voor we de Noorse grens weer overstaken. Verder amper een mug ontwaard. Eén bult op m’n voet rijker.

Dus Finse muggen zijn er wel… Misschien komt het omdat we nu veel aan de kust zijn, het daar meer waait en kouder is? We zullen ons ‘muggen-wel-en-wee’ weer oppakken als het ernstig wordt 😉

Zaterdagochtend 4 juli worden we tegen 10 uur wakker… We staan als enige camperaars nog aan het water, de rest is al vertrokken. We halen de boot van 11.45 van Olderdalen naar Lyngseidet gemakkelijk 😉 , zelfs na een heel uitgebreid ontbijtje.  Als we eraf rijden ligt de volgende pont na 22 km al weer te wachten om ons over de Ullsfjorden te varen.

Tegen 14 uur rijden we Tromsø binnen, net voor de grote brug die het eiland Tromsøya ontsluit slaan we rechtsaf, want daar staat de ‘Tromsdal kirke’ of ‘Ishavskatedralen’ (IJszeekathedraal). Ik vind deze kerk prachtig vormgegeven, sommigen noemen het ‘de witte tent…’, ik zie er ijsschotspunten in. De ontwerper heeft ‘de ontmoeting tussen duisternis en noorderlicht’ proberen weer te geven, lees ik.

Van binnen een glasmozaïek van 140 m2 dat de wederkomst van Christus voorstelt. Maar verder is er aan de binnenkant niet zoveel bijzonders te zien. En weer een kaarsje voor iedereen opgestoken, altijd!

Het is koud met 11 graden (in Nederland nauwelijks voor te stellen), maar inmiddels wel droog. We rijden de grote brug over, dwars door het centrum en komen weer, zoals zo vaak, per ongeluk uit bij de plek waar we naar toe willen gaan: het Polaria. Het toeval wil dat er naast dit gebouw een camperplek is, waar we ook afvalwater kunnen lozen (dit kan op vele Noorse campings niet en de tank zit boordevol). Nu staan we voor 30 Noorse kronen (€ 3,36 …) een hele dag en nacht aan een haventje met uitzicht op de grote haven en de IJszeekathedraal.

Het Polaria lijkt op een stel omgevallen dominostenen en ik wil er naar toe vanwege de panoramafilms die er gedraaid worden over het noorderlicht en Spitsbergen. Ook is er een groot aquarium. Tja, we zijn al een beetje blasé blijkbaar, want de films zijn mooi, maar in het Arktikum in Rovaniemi was deze nog mooier. En het aquarium verbleekt bij het zeeaquarium van Burger’s Zoo in Arnhem.

Na ruim een uur hebben we alles gezien. Om de hoek staat de camper, lekker warm binnen en het is tijd voor de avondhap.

Zondag 5 juli willen we Tromsø ‘op stelten zetten’. Dit blijft bij een gedachte, want op zondag is dit ‘Parijs van het Noorden’ geheel gesloten. Zelfs geen Sparretje op Coöpje is open. Alleen de koffiebarretjes, de ‘Tourist Information’ en natuurlijk de oude Tromsø Domkirke.  En wat opvalt is dat er hier veel Yoghurtbars zijn??? Dat is ons nu te koud. We drinken dus 2 x cappuccino 😉 en gaan de VVV mevrouw vragen waar we walvissen kunnen zien en duiken de domkerk in.

Walvissen kun je vanaf Tromsø niet spotten deze tijd van het jaar, misschien wel in Andenes op het noordelijkste puntje van de Vesterålen (de eilandengroep boven de Lofoten). Maar dan komt eerst nog het eiland Svenja. Dat wordt of naar beneden rijden en via Narvik weer omhoog, of weer toeren op zee.

Tuurlijk gaan we de zee op! Alleen voordat we ons weer laten deinen op de golven bezoeken we eerst nog de meest noordelijke botanische tuin met o.a. de prachtige blauwe Himalaya papaver.

Vervolgens sukkelen we via het toeristenweggetje 862 (mooi!) over het eiland Kvaløy, waar we (weer geheel en al per ongeluk) precies op tijd zijn om met de veerpont (een hele leuke dit keer) van 18.00 uur in 45 minuten over te varen naar Botnhamn op het eiland Svenja.

Het is rond half acht dat we een geschikt plekje vinden om te overnachten bij een haventje van het plaatsje Husøy, dat een piepklein eilandje is. Het ruikt hier wel een beetje naar vis…

En morgen is een speciale dag 🙂

6 gedachten over “Veerponten, (geen) muggen en Tromsø”

 1. hallo Hanneke en Ronald,

  Superleuk om jullie verhalen te lezen en de foto’s te bekijken! Een prachtige ervaring! Mooie natuur en heerlijke rust, lekker genieten!

  Veel liefs,

  Irma

  1. Hoi Irma,
   leuk dat jee meeleest! Hoop dat jullie ook en heerlijke vakantie krijgen of al hebben? We spreken in september of oktober wat af! <3

 2. Ik twijfelde of ik zou reageren, want iedere keer te moeten zeggen dat het een prachtig land is met een leuk enl gedetailleerd verhaal wordt ook eentonig. Maar het is wel zo. Blijf genieten en ons bezighouden met jullie leuke verslagen.

  1. Ha, niet twijfelen hoor Willem, wij vinden het erg leuk als mensen reageren, ook al blijft het misschien ééntonig om steeds te zeggen dat het fantastisch is. Maar uiteindelijk is het dat ook!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven