Via de Höga Kustenbron naar een echte Fiske Camp!

Woensdag 17 juni: Bij de camping in Östhammar nog even blijven hangen vanwege de wifi 😉 en net na de middag flink doorgereden om bij de Höga Kustenbron (brug) aan de overkant op de camperplaats te overnachten (400 km verder op de teller). Onderweg stikte het weer van de lupines, ik hoop dat ze ook Nederland nog eens zo massaal gaan veroveren 😉

Dit was de eerste keer voor ons om op een echte camperplek met allemaal andere campers om ons heen te staan.

En het viel mee…. We hadden dan ook een prachtig uitzicht over het water waar de brug overheen loopt. En het wilde maar niet gaan schemeren, de zon bleef erg zijn/haar (le Soleil, die Sonne???) best doen. De andere ‘Husbil’ eigenaren waren ontzettend stil en de meesten vertrokken de volgende ochtend al vroeg.

Wij doen het in de ochtend rustig aan, uitgebreid ontbijten, stukje lezen, soms klein wandelingetje maken, op de laptop als er wifi is (of met de hotspot via de iPhone, die ons al wel tientallen euro’s heeft gekost met ons internet maandEU abonnement, maar dat mag de pret niet drukken). Meestal trekken we tegen 11-12 uur verder, het blijft toch de hele dag licht, hahahaha.

Ter hoogte van Bjästa, een plaatsje ten noorden van de Höga Kusten maken we even een foto, want dit is voor ons het noordelijkste punt ooit bereikt in Zweden. Dan door naar een achtkantige kerk in Själevads (ligt aan de E4), die volgens de Capitoolgids van Zweden uitgeroepen is tot de mooiste kerk van Zweden?. ’t Is inderdaad een mooie kerk, maar de mooiste vind ik niet. Wel een bijzondere met al die kanten…

Dan vind ik de Grundsunda kyrka, die we ook maar even meenemen op onze route naar het noorden eigenlijk mooier, met de klokkentoren naast het kerkje op de grond gezet, zoals bij zoveel kerkjes in Zweden het geval is.

In Piteå moeten we straks weer gas tanken voor het Lapse en noordelijke gedeelten van Zweden en Finland. Anders geen gaar eten meer of warme voeten 😉 en op 19 juni is het in Zweden Midzomernacht en zaterdag de 20e dus Midzomerdag en dan zijn vele winkels en stations gesloten vanwege alle feestelijkheden. We bellen voor de zekerheid maar even met dit gastankstation, en de 19e zijn ze tot 18 uur open, dus dat is prima te doen voor ons.

In Umeå pauzeren we ruim, met een cappuccino op een terrasje. We gaan weer bij een ICA boodschappen doen en daarna het centrum in. Die grote steden langs de kust zijn waanzinnig uitgebreid, doen niet onder qua winkels voor een Rotterdam of andere grote stad in Nederland. Alleen gezellig zijn ze niet…. Grote brede winkelstraten, lelijke pleintjes, en nog lelijker ‘Köpcenters’, maar ja wij zijn dan ook een Hanzestad gewend met schattige kinderkopjes en oude geveltjes. Ze hebben ook allemaal een grote universiteit. Studeren kunnen die Zweden wel!

We hebben even genoeg van de E4 en gaan de rijksweg 364 op een parallelweg richting Burträsk. Dat is pas mediteren! De wegen zijn bijna leeg, omzoomd met grote dennenbossen, we zitten in een soort grote groene koker sereen voor ons uit te staren. Tot we ineens vlak voor Burträsk links van de weg een eland zien staan. Weg meditatieve toestand! De eerste deze reis. Dus Ronald op de rem, maar eer we weer in zijn achteruit bij de eland zijn, heeft deze zijn kont al naar ons toegekeerd en loopt rustig de bosjes in. Extra leuk altijd de eerste eland!

We gaan bij Skellefteå de E4 weer op nog zo’n 50-60 km omhoog en stoppen bij Fiske Camp in Nörd Jävrebodarna, 40 km onder Piteå. Een echt visserscampingetje, de gevangen zalm ligt in een bak bij de receptie. 70 plekken en lekker rustig met een pracht uitzicht op (alweer) een scherenkust van de Botnische Golf.

18.30 uur en etenstijd! En weer ca. 400 km gereden.

7 gedachten over “Via de Höga Kustenbron naar een echte Fiske Camp!”

  1. David Bloch

    Ja, jullie blog is GENIETEN!
    Prachtige foto’s, interessante beschrijvingen…
    Dank!
    Ik geniet ervan om op deze manier ‘mee te reizen’.

  2. wat mooi allemaal, we leven mee, Heb deze al op m’n iPhone gelezen, vandaar nu pas reactie. Laat deze nog wel aan vaders zien. Liefs van ons beiden. Ga nu de andere ook nog eens lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven