Via Kirkeporten en Hammerfest naar Alta

’s Ochtends bij het wakker worden is het prachtig zonnig weer, een cadeautje bij het afscheid nemen! Op de Kaap staan ook nog 7 sculpturen, gemaakt door 7 kinderen van over de hele wereld, met als thema “over alle grenzen heen….” Bijzonder deze saamhorigheid hier.

Als we weg rijden tegen het middaguur is de lucht weer dichtgetrokken.

Na in hoger sferen te zijn geweest is het even afkicken en zaak met de voeten weer op de aarde te landen. We besluiten nog even een hemels gevoel te houden en lopen naar de ‘Kirkenporten’. Dit is de kerkpoort naar de hemelse Kaap, zo’n 10 km ten zuiden ervan in het plaatsje Skarsvåg. Achter de poort zie je de Noordkaap liggen.

Een prachtige rotsformatie in zee, maar minstens even zo mooi is de rots ernaast met allemaal uitstulpingen en lijnen er in, die we de naam ‘de slapende beer’ geven. Ronald slaapt gelukkig niet, zodat we met de camper via de hoofdplaats Honningsvåg (en de Hurtigrutenboot net uit de haven varend), weer door vele tunnels gaan om te stoppen bij een camping in Russenes.

Het miezert, we blijven lekker binnen al lezend en bloggend 😉 en natuurlijk nadenkend over het vervolg van de reis. We zijn vandaag (zondag 28-6) precies 4 weken onderweg en nog het dubbele te gaan dus!

Eerst maar maandagochtend naar Hammerfest, nu we daar toch in de buurt zijn 🙂 een stukje de E6 op richting Alta en dan weg 94 naar het westen. Hammerfest ligt op het eiland Kvaløya (alles met ‘øya’ aan het einde betekent ‘eiland’), dus eerst over een brug om er te komen. Alweer zo’n mooie weg! Ik denk dat alle wegen in het hoge Noorden prachtig zijn. Het weer is wisselvallig, dan schijnt uitbundig de zon en vervolgens komt de regen met bakken naar beneden.

Let op: “De noordelijkste stad ter wereld (met stadsrechten dus) is, ja ja: Hammer-Hammer-Hammerfest! Hier wonen ca. 9500 mensen en wat die doen is mij een raadsel. Minstens 6 maanden lang koude en sneeuw, dan 3 maanden iets minder en 3 maanden wisselvallig weer met 8-9 graden eind juni. Ik zie wel tankers (iets met olie?) en een grindsteenfabriek, maar wat er verder gebeurt?

Bovendien is ook hier (net als in het grootste deel van Lapland) door de Duitsers eind 1944 alles in brand gestoken. Hammerfest is dan ook een moderne gebouwenstad. De gebouwen en schepen zijn kleurrijk, maar dat moet ook wel als het zeker 9 maanden grauw is. In een cafeetje een cappuccino gedronken en daarna weer vlug naar de camper, want heul koud hier met 8-9 graden en een fikse wind!

Terug naar de E6 zuidwaarts over de prachtige hoogvlakte ‘Sennalandet’,  zo de stad Alta ingereden. Nou dat doe je niet zomaar! Alta bestaat uit 4 dorpen (Elvebakken, Bukta, Bossekop en Hjemmeluft) deze vormen samen de stad en deze dorpen liggen ca. 9 kilometer aaneengesloten langs het Altafjord.

Dus een heel eind rijden, het fjord is prachtig. Onderweg komen we een boel ‘vegboms’ (wegbomen) tegen. Veel wegen zijn hier afgesloten in de winter namelijk. We eindigen bij het Altamuseum in het laatste (of eerste 😉 ) dorp Hjemmeluft, waar we morgen de duizenden oude rotstekeningen willen bekijken.

2 gedachten over “Via Kirkeporten en Hammerfest naar Alta”

  1. Geweldige foto’s. Als je er goed naar kijkt dan realiseer je je dat we zuiniger op onze planeet moeten zijn. Overigens gaan we in Holland een hittegolf tegemoet.
    Vandaag nog 25 gr. vanaf morgen 32 en hoger!! Een beetje van jullie temperatuur zou mij welkom zijn.

    1. Ja, je hebt helemaal gelijk, zuinig moeten we zijn op onze planeet, er namelijk geen tweede! En ik zal wat koelte vanaf hier toezwaaien!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven