Vrijdag 20 juli: ‘de Rokende’ en de Fjellvegen Fv651

Weeronline had dus slecht weer voorspeld voor vandaag en wij dus geen wekker gezet. Maar de weervoorspellers hebben het mooi mis gehad! Een prachtige dag was het, lekker zonnetje met mooie wolkenpartijen. De Gaustatoppen zat prachtig in de zon, de berg lijkt wel op een vulkaan!

Begin van de middag geparkeerd in het centrum van Rjukan, de hoofdstad van Tinn Commune. Een langgerekt daldorp en de naam Rjukan betekent ‘de rokende’ naar de dampende waterval in het midden van het dorp. Alleen die zie je nu niet meer, al het water wordt gebruikt door de krachtcentrale, die wel wat weg heeft van een klooster. 

We hebben een lampje gekocht voor het linker voorlicht die sinds gisteren donker bleef en Ronald, die echt van alle markten thuis is, heeft op de parkeerplaats met behulp van spiegeltjes en de handen van Hanneke het lampje weten te verwisselen. Alles schijnt nu weer naar behoren (dat scheelt ons omgerekend zo’n 75 euro in de garage, we blijven toch Hollanders!). 

Tegen 14 uur zijn we begonnen aan de Fjellvegen Fv651 over de Gaustatoppen, waar halverwege ook het wandelpad naar de toppen zelf begint. Dit is één van de hoogste bergwegen in Noorwegen. Al weer een fantastische en adembenemende rit en ook weer een lange roadmovie waardig. Het heeft wel wat, de stilte van ‘boven’ de maanlandschappen en de verpletterende uitzichten. Benieuwd wat we morgen tijdens de klim nog te zien krijgen, want het is nu al zo mooi! 

Na 1 uur waren we ‘over de top’, na een paar stops en een snelheid van 10 km/uur. Flink geklommen en nu weer flink dalen naar Tuddal. Hier gestopt bij de Bøen Camping aan het Bjårnvatn met een mooi uitzicht over het meer. Misschien dat we zo nog een rondje om het meer gaan doen, moet in ruim een uur kunnen.

We wilden eerst wild gaan kamperen, maar wat we ook proberen, we krijgen de koelkast niet op gas gezet en zonder stroom zal de diepvries met inhoud gaan ontdooien. Geeft niks, de campings zijn ook erg leuk en tot nog toe lekker rustig. 

En morgen vroeg de wekker zetten en dan óp naar de top!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven