Zaterdag 21 juli: Zeven maal de domtoren!

Ja! We werden wakker door de wekker en de hemel was strakblauw. Snel van een ontbijtje genoten en de camper rijklaar gemaakt. De berg weer opgereden om bij Stavsro (langs Fv 651) te parkeren en het pad op te gaan naar de Gaustatoppen (1883 meter hoog). 

Van 1100 meter naar ruim 1800 meter in 2 uur geklommen, dat is zeven maal de domtoren dus! En we waren niet de enigen, deze klim is populair bij de toeristen en bij de Noren zelf, ca. 30.000 mensen beklimmen de top per jaar. De Noren kunnen bovenaan een stempel laten zetten op een stempelkaart en bij het beklimmen van een aantal bergen en verzamelen van de stempels krijgen ze een medaille. Zoiets als bij ons de 4-daagse! 

Brrrrrrr en het was koud, ondanks de zon, veel slimmerds en ervaren lopers hadden dan ook handschoenen aangetrokken en dikke mutsen opgedaan. Maar na 10 minuten gestaag klimmen waren wij ook lekker warm.
Wat een tocht, prachtig! Halverwege wel een paar wolken, maar het bleef mooi helder, zodat we bovenaan waarschijnlijk 1/6 deel van Noorwegen hebben mogen aanschouwen. Onderweg veel groene stenen van algen en mossen en van het stille landschap genoten. Het was best stil tijdens de klim en afdaling, ondanks de vele medeklauteraars.

Bovenaan gekomen was het wel een herrie van jewelste, iedereen natuurlijk blij dattie het gehaald had en daardoor uitgelaten. We hebben in de ruim 100 jaar oude stenen berghut een warme wafel met jam gegeten, foto’s gemaakt en daarna in ook weer 2 uur de berg afgedaald. De afdaling was lastig. Het pad wordt halverwege redelijk steil met vele lossen stenen en steentjes, en die rollen lekker als je naar beneden loopt (enkelverzwikkend).

In de berg loopt ook een horizontale spoorlijn, die binnenin overgaat in een verticale spoorbaan/lift, vroeger gebruikt voor militaire doeleinden, maar nu sinds 2010 voor toeristen opengesteld, zij die niet kunnen lopen naar de top, kunnen nu met de Gaustabanen.

Tegen 15.30 uur waren weer bij de parkeerplaats, waterijsje gescoord, koffie gezet en daarna terug naar de Bøen campingin Tuddal, geen zin meer om te koken, dus voor het eerst tijdens de vakantie buitenscamper gegeten! Zo was Ronalds avond ook voor het eerst afwasvrij……

1 gedachte over “Zaterdag 21 juli: Zeven maal de domtoren!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven