Zweedse klompen, heel veel wildernis en scheve zaken…

Vandaag is het de 1e dag van augustus en we staan nog steeds op DoroCamping in Dorotea, daar blijven we ook staan, want lekker weer om een paar wassen te draaien en te laten drogen. Dat is hoog nodig, 3 weken was stapelt zich nu aardig op en als echte huisvrouw… wil ik de camper nu weer ontdoen van die washoop.

2 handwassen en 2 machine- en droogwassen verder is alles weer spic en span.
Ik ben helemaal gelukkig.

Het is hier een erg slechte zomer geweest, maar enkele dagen droog en zonnig weer, dus ze zijn blij dat wij er zijn (zongarantie bijna 90%, hihihihi). Dit in tegenstelling tot vorige jaar, daar waren de maanden mei, juni en juli gemiddeld 25 graden en amper een bui. Op de DoroCamping loopt het vooralsnog goed, Tessa en man zijn nu ca. 5 ½ jaar eigenaars en investeren veel, dus een goed jaar is ze toegewenst. Ook in de winter zijn hier veel ontspannings- en vakantie mogelijkheden.

Even iets over klompen, Zweedse klompen. Deze klompen zijn verpleegkundigen, zoals wij, welbekend, houten zool en hak met wil leren overtrek, ze lopen heerlijk! De gemiddelde mannelijke Zweedse campingbewoner is nu niet de meest aantrekkelijke man die je je kunt wensen. Meestal 65+ met een behoorlijke (bier)buik. Maar wat toch wel het meest ‘onsexye’ aan deze campingmannen is, zijn hun onderdanen. De voeten en enkels gehuld in (liefst) witte tennissokken met zwarte, en daar komt het, …. TE KLEINE Zweedse zwarte klompjes. Geen gezicht, die witte sokvoeten in kleine klompjes. Zelfs na een glas witte wijn kan het me niet bekoren 😉

En we zijn eruit wat we gaan doen, na het raadplegen van weeronline blijkt dat het de komende week hier lekker weer blijft, droog met regelmatig zon. We gaan middelen tussen onze wensen en eerst ca. 140 km Wildernisroute rijden tot Gäddede, dan de Noorse grens even over en terug naar de Zweedse, om daarna de Härjedalen een bezoek te brengen en over de hoogst berijdbare weg van Zweden te gaan! Wauw!

Zondag 2 augustus vertrekken we precies om 12.01 van de DoroCamping richting Strömsund over de E45. Onderweg komen we weer een Loppis tegen. Deze heeft wel een heel leuke eigenaresse. Ze ziet eruit als een zwerfster, maar is erg belezen en spreekt zeker 5 talen (Duits, Deens, Engels, Noors en natuurlijk Zweeds). We hebben een half uur in een deuk gelegen om haar en tussendoor ook nog zwaardere onderwerpen aangekaart zoals religie en verdraagzaamheid.

Nou, en dat zomaar in een Zweeds Loppisje, onze dag kan niet meer stuk! Aan het eind van ons gesprek chanteert ze ons nog: we mogen onze twee gekochte voorwerpen alleen meenemen als ze ons allebei een trol op mag spelden (misschien heeft ze ons alle verhalen ook wel op de mouw gespeld, wie zal het zeggen, maar lol hebben we gehad!).

We rijden de hele dag met onze gelukstrol op. Eerst naar Strömsund waar we in een ‘oude-huizen-openlucht-museum’ terechtkomen en wat drinken. Daar ontdekt Ronald een huisje met alleen maar oude buitenboordmotoren en motorzagen. Dat geeft goed aan wat hier speelt en wat men belangrijk vindt.

Daarna gaan we weg 342 op richting Gäddede, dit is het eerste stuk van de ‘Vildernesvägen’ en na ca. 50 km draait Ronald ineens van de weg af om op een klein plekje aan het Svaningsjön te eindigen. Prachtig uitzicht over het meer met een zonnetje erbij! Na een uurtje komt een Zweeds echtpaar met caravan ons vergezellen en dan staat het vol. Na het eten speelt Ronald aan het water met vuur, dat is het mooiste wat er is!

Een raar fenomeen die ‘Vildernisvägen’ als je een land hebt dat uit 80% wildernis bestaat. Waarom is de ene weg dan ‘wildernisser’ dan de andere? Ik vermoed dat het gewoon een toeristenlokkertje is. Pas na de eerste 40 km wordt deze weg 342 wat aantrekkelijker en als we de volgende ochtend 3 augustus verder trekken richting Gäddede en daar de weg en 74 en 765 in Noorwegen berijden zijn deze wat ons betreft nog mooier. Ik denk wel dat er meer wildernis te zien zou zijn als we richting het Stekenjokk zouden gaan, weer noordwaarts over een bergpas. Maar we hebben gekozen voor een andere bergpas in Härjedalen, we moeten nu gaan kiezen met nog maar een maandje te gaan 😉

We rijden ca 90 km door Noorwegen en daarna weer Zweden in met wel heel veel waarschuwings- en aandachtsborden aan de kant van de weg. Daar moet je even voor stilstaan om dat tot je te nemen. Deze weg, de 340 leidt ons terug naar Östersund. In het begin heet het de ‘Fiskevägen’ (visweg…). Dat zou goed kunnen want links en recht alleen maar meren en watertjes, dus veel te vissen!

We stoppen regelmatig vandaag op deze trip van 300 km, wandelen langs een canyon, die we niet kunnen zien,  komen ineens een tiental kraanvogels tegen, nog wat watervalletjes her en der en de bloemen blijven maar bloeien langs de wegen!

Ronald is wel moe als we uiteindelijk aankomen bij de ‘Frösö Camping och Stugby’ op het eilandje Frösön, zo 5 km van Östersund vandaan. De camping is behoorlijk drassig, de dame van de receptie zegt dat ze alleen nog maar regendagen hebben gehad en vandaag de eerste ‘zondag’…. Dat is triest voor alle campinggasten.

We kunnen de sporen ook zien op de plaatsen waar de campers diepe groeven in de grasmat hebben geploegd. En ook wij zijn een ietsiepietsie onvoorzichtig met het uitkiezen van een plekje…. We komen vast te staan in de modder. Na wat graaf- en grindwerk komt de camper uit het diepe spoor en zetten we deze ernaast op een wat hoger en droger stuk. Echter het terrein is behoorlijk aflopend, er moeten dus blokken onder de wielen. Dit gaat met geen mogelijkheid, het bandenprofiel zit zo vol modder dat de banden steeds van de blokken glijden.

Dus laten we de camper scheef staan, dit heeft ook zijn voordelen: de deuren en laden blijven vanzelf openstaan, de loppis-kerstster hangt voor het eerst in een juiste positie, het bierflesje van Ronald glijdt van de tafel en we moeten de vloer dweilen, ik kan alleen maar een eenpansgerecht maken (dat schiet lekker op) en vannacht rol ik (zonder stiekeme opzet) heerlijk tegen Ronald aan en daar kan hij dan nu eens niets van zeggen 😉

10 gedachten over “Zweedse klompen, heel veel wildernis en scheve zaken…”

 1. Prachtig om te lezen Han!! Zo zijn we allemaal een beetje mee op reis, geweldige foto’s! Geniet van jullie laatste maand op reis!! Tot in september, liefs Elleke

  1. Ja leuk hé El? En de tijd, die vliegt, niet normaal, zo begin je aan 3 maanden camperen en zo is het weer 2 september! Maar dan hebben we Albelli nog 😉 X

  1. Hoi Karin, ja spannend allemaal! En de taal is erg leuk, ik denk dat ik mijn taalcursus die ik ooit heb besteld, maar nooit iets mee heb gedaan, toch in de winter tevoorschijn ga halen!

 2. Al eerder gaf ik aan dat het eentonig wordt, maar het blijft iedere keer een plezierige bezigheid om jullie verslag te lezen. Er werd jullie een trol opgespeld die jullie verder op gelukstrollen noemen. Maar een trol is een oudscandinavische demoon die in dwerg- of reuzengestalte voorkwam, maar een boze geest was.
  Hopelijk is jullie trol een uitzondering.
  Jullie spraken met een belezen vrouw die haar talen sprak. Waarom dat zo is weet ik niet, maar het is een bekend fenomeen dat Scandinavische mensen een talenknobbel hebben.
  De bekende klompschoenen zijn heerlijk om op te lopen. Natuurlijk niet met witte sokjes en een te kleine maat! Fijn dat het weer wat constanter lijkt te worden. Voor Ronald ideaal om nog vaker een kampvuur te maken. Met vuur spelen blijft altijd intrigerend he. Nou luitjes stel de horloges gelijk zodat jullie tegelijkertijd om 12.01 vertrekken. We kijken uit naar het volgende verhaal. Blijf genieten!!

  1. Hoi Willem,

   Ja die klompen lopen prima, dat klopt en fijn dat jij in ieder geval de juiste maat gebruikt 😉
   Trollen zijn in Scandinavië niet alleen enge en nare wezens. We hebben ooit uitleg gehad van een Zweedse mevrouw dat trollen er ook zijn om je te beschermen, mits je deze dan goed behandeld hè! En als je een trol met zijn gezicht naar de deuropening van de voordeur zet, nou dan komt er geen enkel wezen in je huis, die er niet hoort.

   En de lollige, feesttrollen die wij opgespeld hebben gekregen, zijn er om zorgeloos en gelukkig in het leven rond te dwalen…

   Dus voor velerlei uitleg vatbaar, die trollen.
   Misschien komen we nog wel een verjaardagstrol tegen, wie weet, hahahaha

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven