Woensdagochtend de 26e juni is het zacht, maar bewolkt weer. We besluiten een kijkje te gaan nemen bij Johan Wahlström, die op de ‘Getberget’ een Vandrarhem, B&B en kuuroord te koop heeft staan. ’t Is prachtig daar, hij is ingenieur en heeft zo te zien ook 2 rechterhanden, want alles is piekfijn in orde, mooie onderkomens en allemaal heel economisch en ecologisch verantwoord in elkaar gezet.
We wandelen en praten daar de hele ochtend en begin van de middag, de keutels die we hebben gezien afgelopen week zijn toch echt van een eland begrijp ik nu en we zien ook een hoefafdruk staan. De dieren komen steeds dichterbij…
Halverwege de middag gaan we weg, na eerst nog een paar warme, zelfgebakken overheerlijke Zweedse kaneelmuffins te hebben gegeten, met dank aan zijn vrouw Suree!
Daarna komen we terecht op een meeeeeegaaaaaa camping in het oude vissersdorpje Norrfällsviken. Gelukkig is het nog laagseizoen en zijn we maar met weinigen onder de vele, vele dennenbomen. ’s Avonds maken we nog een wandelingetje langs het strand van de Botnische Golf met prachtige dreigende luchten en tegen middernacht krijgen we een heuse onweersbui op ons dak!
De volgende dag, donderdag 27 juni, wandelen we eerst wat rond in het dorpje Norrfälsviken, met de schattige Kyrka. Daarna weer tijd voor de boodschappen bij de ICA, ditmaal in Nordringå. En bij de plaatselijke VVV winnen we nog wat info in voor activiteiten voor de komende dagen en halen we voor Karin het ‘Höga Kusten Sommer magazine!’ De infobaliedame schat ons waarschijnlijk 20 jaar jonger in, want ze raadt ons een bergklimtocht aan (met een touw en van die ijzers onder zo ongeveer…..).
Daarna is het tijd voor een activiteit ;), we besluiten één van de meegenomen brochures over het ‘Naturreservat Halsviksravinen’ in de buurt van Rävsön eens in daden om te gaan zetten. We rijden op piepkleine en smalle weggetjes er naar toe en we moeten met de camper écht bij de eerste ‘P’ stoppen, verder durven we niet. Bij de tweede en derde ‘Parkplatsen’ begint een grote rondwandeling door het ravijn.
We lopen eerst in een kwartiertje de Naturstig die bij de eerste parkeerplaats begint en zijn dan net een beetje warmgelopen en besluiten dan maar direct naar de grote ravijnwandeling te gaan. Veel natuur ;), tjonge jonge en er lopen niet veel mensen dit pad zo te zien aan de dichte begroeiing. Soms vragen we ons af of er eigenlijk wel een pad is. We vinden dat de Halsviksravinenbeheerder er maar de kantjes van af heeft gelopen met zijn beheer!
We zien veel bloemen, ook orchideeën, twee soorten, vlindertjes en veel ‘svamps’ (paddenstoelen), ’t is een echte ‘svampdorado’ hier. Weer veel diersporen, spechtengaten, afgekloven dennenappels, keutels, andere knaagsporen en we horen veel vogeltjes fluiten en gelukkig zien we er ook een paar, waaronder de grote specht.
Wat echt prachtig is, is een speciaal soort varen (?), ze lijken wel van kant, zachtgroen en transparant.
Na de tocht komen we tegen het begin van de avond weer terug en blijven lekker op de P-plaats staan. Al met al de middag, avond en nacht geen mens gezien. Helaas ook niet de eland, die wel zijn keutels op 10 meter afstand heeft gedeponeerd!
Hej,
de kerk was vorig jaar nog “gewoon hout”. Maar hopen dat de binnenkant niet is gewit!